Nemačka vojska nije sposobna da brani ni sebe ni saveznike, ali Ukrajini šalje municiju

Godine fokusiranja na međunarodne krize umesto na domaću bezbednost sada dolaze na naplatu, kaže generalni inspektor Bundesvera Karsten Brojer

Nemačka vojska u svom sadašnjem stanju nije u poziciji da brani sopstvenu državu ili saveznike unutar NATO-a, izjavio je generalni inspektor Bundesvera Karsten Brojer.

"Vidimo da Bundesver nije adekvatno pripremljen na ovo", rekao je Brojer i dodao da pojedine strukture u vojsci onemogućavaju donošenje brzih i ciljanih odluka, prenosi nemački "Bild".

Uprkos tome, Nemačka će sledeće godine Ukrajini moći da isporuči Ukrajini oko 200.000 komada artiljerijske municije, kazao je Brojer.

Kako prenose "RIA Novosti", neimenovani izvor iz EU rekao je da su zemlje Unije Kijevu isporučile 300.000 od planiranih milion komada municije, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je rekao da EU neće moći da ispuni svoje obećanje o milion granata do marta 2024. godine.

Brojer je istakao da se Bundesver godinama unazad bavio upravljanjem međunarodnim krizama, poput onih na Balkanu, u Avganistanu ili Maliju.

"To sada dolazi na naplatu, kada su Alijansa i nacionalna odbrana ponovo u fokusu", rekao je Brojer i dodao da, s obzirom na veliko naoružavanje ruske vojske, ne samo Bundesver, već i društvo u celini moraju da rade na tome da "ponovo postanu sposobni za rat".

"Moramo da se naviknemo na pomisao da ćemo možda jednom morati da vodimo odbrambeni rat", dodao je Brojer i dodao da vojska mora da se pripremi za "tehnološke skokove", kao što je upotreba bespilotnih letelica.

Rusija je, pak, u više navrata napominjala da nema nikakve namere da napadne NATO, što se i iz njene spoljne politike u proteklih dvadeset godina moglo uočiti.