Svet

Bela kuća zaobišla Kongres: Prodaju municije Izraelu pravda "nacionalnom bezbednošću"

Beloj kući postaje sve teže da usvoji pakete stranog finansiranja u podeljenom američkom Kongresu, gde Predstavnički dom kontrolišu republikanci, a Senat demokrate
Bela kuća zaobišla Kongres: Prodaju municije Izraelu pravda "nacionalnom bezbednošću"© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Američka vlada poziva se na nacionalnu bezbednost kako bi odobrila prodaju tenkovske municije Izraelu u vrednosti većoj od 100 miliona dolara, i kako bi zaobišla Kongres koji nije uspeo da odobri predloge zakona novoj stranoj vojnoj pomoći.

Američki Stejt department je juče saopštio da "postoji hitan slučaj" kako bi opravdao zaobilaženje Kongresa pri prodaji gotovo 14.000 komada municije za tenkove i drugih artikala po procenjenoj ceni od 106,5 miliona dolara, piše "Fajnenšel tajms".

"Državni sekretar je Kongresu poslao detaljno obrazloženje da postoji hitna situacija koja zahteva momentalnu prodaju municije u interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država, čime se suspenduje zahtev za reviziju Kongresa pod Zakonom o kontroli izvoza oružja", saopštio je Stejt department.

Izrael, koji vodi rat protiv militantne grupe Hamas u Gazi, koristiće ovo oružje "kao sredstvo odvraćanja od regionalnih pretnji i kako bi ojačao odbranu svoje domovine", dodaje se u saopštenju.

Oprema "neće promeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu".

Beloj kući postaje sve teže da usvoji pakete stranog finansiranja u podeljenom američkom Kongresu, gde Predstavnički dom kontrolišu republikanci, a Senat demokrate, navodi "Fajnenšel tajms".

Prodaja je usledila nekoliko dana nakon što su republikanci u Senatu blokirali napore da se obezbede dodatna sredstava za Ukrajinu, u predlogu zakona koji je uključivao i finansiranje Izraela i Tajvana.

Republikanci se protive daljoj vojnoj pomoći Ukrajini bez dodatnog novca za jačanje bezbednosti na granicama SAD.

"SAD su posvećene bezbednosti Izraela i od vitalnog je značaja za nacionalne interese SAD da pomognu Izraelu da razvije i održi snažnu i spremnu sposobnost samoodbrane", saopštio je Stejt department, dodajući da je "predložena prodaja u skladu sa tim ciljevima".

Izraelska vlada je odbila da komentariše ove navode.

U SAD i širom sveta raste zabrinutost zbog upotrebe američkog oružja u sukobu, i sve većeg broja civilnih žrtava u u Pojasu Gaze. Više od 17.000 Palestinaca u Gazi ubijeno je u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima, koje su pokrenuti kao odgovor na napad Hamasa početkom oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Sve demokrate u Senatu su prvobitno glasale za paket od 111 milijardi dolara, koji je poražen sa 49 glasova za i 51 protiv. Pravila Senata zahtevaju da 60 od 100 članova glasa da bi se nastavila rasprava o zakonu.

Berni Sanders, nezavisni senator iz Vermonta koji često staje na stranu demokrata, pridružio se republikancima u protivljenju paketu zbog dela o pomoći Izraelu.

Lider većine u Senatu Čak Šumer, njujorški demokrata, promenio je svoj glas u protiv kada je postalo jasno da neće proći, što mu je omogućilo da kasnije ponovo podnese zakon.

Predstavnički dom američkog Kongresa je prošlog meseca izbegao obustavu rada vlade kada je konačno izglasao plan predsedavajućeg tog tela, republikanca Majka Džonsona, da se potrošnja zadrži na sadašnjem nivou do 2024. godine

Međutim, to je dovelo u pitanje milijarde dolara predviđene za finansiranje Izraela i Ukrajine - konačni zakon nije uključivao dodatnu pomoć za njih koju je tražila Bela kuća.

image