Svet

Napetost raste u Južnom kineskom moru: Kina i Filipini razmenjuju optužbe

Kina je uložila snažan protest Manili zbog filipinskog broda koji "insistira da uplovi" u sporne vode, dok je Manila ustvrdila da navodi Pekinga da SAD ohrabruju Filipine na provokacije nisu osnovane
Napetost raste u Južnom kineskom moru: Kina i Filipini razmenjuju optužbewww.globallookpress.com © Aviations Electronics Technician/Keystone Press Agency

Kina je podnela zvaničan i snažan protest Manili zbog filipinskog broda koji, navodi Peking, "insistira da uplovi" u sporne vode Južnog kineskog mora, rekla je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Filipini su prošle nedelje optužili Kinu da je ilegalno poslala više od 100 brodova u deo Južnog kineskog mora na koji obe zemlje tvrde da polažu pravo.

Portparol filipinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Džonatan Malaja izjavio je danas da nisu osnovane tvrdnje Kine da Sjedinjene Američke Države ohrabruju Filipine na provokacije, prenosi Rojters.

"Agresivne akcije Kine protiv filipinskih brodova u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu eskalaciju", rekao je Malaja.

Manila je proteklog vikenda ponovo optužila Kinu da je njena obalska straža koristila vodene topove protiv filipinskih brodova za snabdevanje i prouzrokovala "ozbiljna oštećenja motora" na jednom od njih.

Filipinska operativna grupa za Južno kinesko more, međuagencijski organ vlade, pozvala je Kinu da prekine svoje, kako je navedeno, "ilegalne i agresivne aktivnosti".

image