Svet

Ko je američki novinar uhapšen u Ukrajini za kojeg se raspituje Ilon Mask

Gonzalo Lira nalazi se u zatvoru u Ukrajini od jula, a američki milijarder zapazio je da bi bio ozbiljan problem ako bi se ispostavilo da je iza rešetaka samo zbog kritike Zelenskog
Ko je američki novinar uhapšen u Ukrajini za kojeg se raspituje Ilon Maskwww.globallookpress.com © © Marijan Murat

Američko-čileanski novinar i filmski stvaralac Gonzalo Lira nalazi se od letos u pritvoru u Ukrajini gde čeka suđenje zbog optužbi da je opravdavao vojnu operaciju Moskve protiv Kijeva. 

Sudbina blogera zabrinula je nikog drugog do vlasnika "Tesle", "Spejs iksa" i Iksa Ilona Maska. On je u svojim objavama na ovoj društvenoj mreži zahtevao odgovore o Lirinom trenutnom položaju od američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog.

Mask se zapitao kako je moguće da je američki državljanin u zatvoru u Ukrajini "nakon što smo im poslali više od 100 milijardi dolara" kako bi ih podržali u sukobu s Rusijom.

Američki milijarder istakao je da bi bio ozbiljan problem ako bi se ispostavilo da se novinar sudski goni samo zato što je kritikovao Zelenskog.

Lira (55) je novinar, bloger, pisac i filmski stvaralac koji je radio i u Holivudu. Napisao je nekoliko romana na engleskom i španskom, a 2010. godine se preselio u Ukrajinu gde se i oženio. Živi u Harkovu. 

Nakon početka ruske Specijalne vojne operacije, Lira je počeo da aktivno prati i izveštava na društvenim mrežama o borbama. Govorio je da voli Ukrajinu i njen narod, da je sve to tragedija, ali je insistirao na tome da je sukob isprovocirala vlada Zelenskog i njeni podržavaoci sa Zapada. Napomenuo je i da Ukrajina nema šanse da pobedi Rusiju i predvideo poraz.

Takođe, kritikovao je zapadne medije koji su Ukrajinu predstavljali kao "demokratiju", govoreći o ogromnoj korupciji u vladi i objavljujući spisak protivnika Zelenskog za koje je tvrdio da su nestali. 

Kada je i sam Lira nestao u aprilu 2022. godine, bilo je onih koji su na društvenim mrežama tvrdili da je ubijen i da je to učinila ukrajinska neonacistička grupa "Kraken", ali se novinar vratio na mreže nekoliko nedelja kasnije. Objasnio je da ga je privela Ukrajinska služba bezbednosti (SBU), da je pušten bez optužbe, ali da mu je rečeno da ne napušta Harkov, a nalozi na društvenim mrežama su mu bili blokirani.  

Ponovo je uhapšen u maju ove godine i pušten uz kauciju, a nakon izlaska iz pritvora izjavio je da je u zatvoru bio ispitivan i podvrgnut psihičkom maltretiranju. Lira je opet završio iza rešetaka u julu, a ukrajinski zvaničnici su saopštili da je pokušao da napusti zemlju na motoru i ode za Mađarsku. Od tada je u zatvoru.   

Sjedinjene Američke Države ostale su uglavnom neme na Lirin slučaj. Sam novinar izjavio je da je dobio pomoć čileanske diplomatske misije, dok su ga iz američke zvali tri puta, ali mu nisu ponudili ništa osim praznih reči. Izjavio je i da bi moglo da se desi da bude deportovan u Ukrajinu, ako uopšte uspe da napusti ovu zemlju, naročito jer ga podsekretarka Stejt departmenta Viktorija Nuland "mrzi iz dna duše". 

Otac uhapšenog novinara, Gonzalo Lira stariji izjavio je da smatra da je za nevolje njegovog sina kriva američka administracija i njene veze s Kijevom. On je u razgovoru sa novinarom Takerom Karlsonom dodao i da je njegov sin hrabro izveštavao o protivnicima Zelenskog koji su nestali, kao i da je uhapšen nekoliko dana nakon što je kritikovao Bajdena i Kamalu Haris.

image