"Fajnenšel tajms": Propaganda Zelenskog više ne funkcioniše

Poruke Zelenskog i njegovih saradnika koje uz mnogo optimizma opisuju situaciju ukrajinske vojske na frontu prestale su biti ubedljive nakon propasti ofanzive Kijeva, kažu ukrajinski zvaničnici

Vojni i civilni ukrajinski zvaničnici smatraju da bi Vladimir Zelenski trebalo da zauzme prizemniji stav u porukama javnosti u pitanju sukoba, pošto optimistične poruke njegove administracije više nisu ubedljive ni za Ukrajince ni za zapadne saveznike, piše "Fajnenšel tajms".

Od eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, poruke Zelenskog i njegovih saradnika uvek uz mnogo optimizma opisuju situaciju ukrajinske vojske na frontu.

"Ova politika se primenjuje na svim državnim nivoima, od ministarstava i lokalnih uprava do vojnih komandanata i uključuje strogu cenzuru loših vesti kao što su broj ukrajinskih žrtava ili uspešni ruski udari", priznaje britanski list.

Pored katastrofalnih gubitaka koje su Oružane snage Ukrajine pretrpele u dugo najavljivanoj ofanzivi, manje sredstava koja stižu sa Zapada, ali i otvorenih priznanja na drugim mestima da stvari ne idu baš najbolje, ova strategija je stvorila "jaz između predsedničke administracije i vojnog rukovodstva", kažu zvaničnici.

Razbijanju idealne slike koju administracija Zelenskog predstavlja javnosti posebno je bio značajan intervju Valerija Zalužnog sa "Ekonomistom", gde je glavnokomandujući ukrajinskih snaga rekao da je u sukobu došlo do "zastoja", što je reč koja je Kijevu "tabu", navodi FT.

Iskrenost Zalužnog iznenadila je mnoge Ukrajince, a neki zapadni lideri su čak tada pitali Kijev da li to znači da su pregovori sada prioritet, kaže jedna ukrajinska zvaničnica.

"Treba nam više realizma, i moramo da budemo hrabri u vezi sa tim kao što smo bili 24. februara (2022)", rekla je druga osoba povezana sa komunikacijskom strategijom Zelenskog.

Politički protivnici sada počinju da otvoreno kritikuju ukrajinskog predsednika, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ga je optužio za autoritarizam, napominje britanski list.

Usred neizvesne sudbine predloga administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena o dopunskim budžetskim troškovima koji uključuju 61 milijardu dolara za Ukrajinu, više novih anketa ukazuje da raste broj Amerikanaca koji smatraju da Vašington troši previše novca na Kijev.

Senator Džej Di Vens se ovog vikenda zapitao "šta će 61 milijarda dolara postići, a što 100 milijardi dolara nije moglo", dodavši da "više niko ne veruje" u ideju da će Kijev potisnuti Rusiju na granice Ukrajine iz 1991. godine.