Svet

"Sredstva su ograničena": Šef španske diplomatije o evropskom finansiranju Ukrajine

Kao i sa druge strane Atlantika, sudbina evropskog paketa pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra je neizvesna
"Sredstva su ograničena": Šef španske diplomatije o evropskom finansiranju UkrajineGetty © Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Evropska unija možda nema dovoljno sredstava za nastavak finansiranja Ukrajine, nagovestio je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares.

Komentarišući novi predlog za paket pomoći Kijevu vredan 50 milijardi evra u intervjuu za "Pais", Albares je rekao da će blok možda morati da preispita svoje prioritete.

"U ranoj smo fazi razgovora o ovom višegodišnjem okviru za finansiranje. Ukrajina ima veoma važne potrebe koje smo do sada pokrivali. Ipak, sredstva su ograničena, a prioriteti se moraju analizirati", naveo je šef španske diplomatije.

Albares je napomenuo da je eskalacija sukoba Izralea i Hamasa u Gazi "skrenula fokus", iako se, kako kaže, članice EU "slažu da nastave sa podrškom Ukrajine koliko god je potrebno", takođe obećavši da će se podržati ukrajinski zahtev za članstvo u bloku.

On je dodao da je odluka o okončanju sukoba "samo u rukama Rusije", uz napomenu da je malo verovatno da će blok odustati od svoje politike sankcija kako bi primorao Moskvu da prekine vojnu operaciju.

Očekuje se da će lideri 27 zemalja EU na predstojećem samitu 14-15. decembra razgovarati o tome da li da počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju bloku.

Mađarska se otvoreno protivi tom potezu, a premijer Viktor Orban nazvao je Ukrajinu "jednom od najkorumpiranijih zemalja na svetu". Budimpešta je takođe sprečila dodelu novog paketa pomoći EU Kijevu i više puta upozoravala da su pokušaji Brisela da silom reši sukob sa Rusijom osuđeni na propast.

image