"Blumberg" o prelomnom trenutku za Ukrajinu: Šta ako obraćanje Zelenskog Kongresu ne urodi plodom?

SAD i njihovi evropski saveznici se suočavaju sa jednostavnim izborom: Da li su spremni da puste Putina da pobedi, piše Blumberg

Istoričari će u budućnosti možda posetu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Vašingtonu ove nedelje oceniti kao prekretnicu za SAD i njihove saveznike kada je u pitanju podrška Ukrajini, piše "Blumberg". 

Zelenski će se sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, kako navode, i apelovati na Kongres SAD da odobri 61 milijardu dolara vojne pomoći koja je zadržana u sporovima Bele kuće i republikanaca oko pooštravanja granice sa Meksikom.

Bajdenova portparolka nazvala je obraćanje "prelomnim trenutkom".

S obzirom na to da poslanici krajem sedmice odlaze iz Vašingtona za praznike, neuspeh u dogovoru rizikuje da SAD ostanu bez novca za pomoć Ukrajini i da dalja diskusija postane deo kampanje za predsedničke izbore sledeće godine.

Posrtanje SAD bi takođe podstaklo protivnike podrške Ukrajini u Evropskoj uniji, posebno mađarskog lidera Viktora Orbana, koji blokira skoro 54 milijarde dolara pomoći i zahteva da EU odustane od pregovora o članstvu sa Kijevom. 

Zelenski i Orban sastali su se u Argentini na inauguraciji predsednika Havijera Mileija.

Posle skoro dve godine rata na Zapadu postoji sveobuhvatan umor kojem se ne nazire kraj. Ukrajinska ofanziva nije uspela da probije ruske linije i kako dolazi zima na bojnom polju nastaje zastoj, ocenjuje "Blumberg".