Zelenski na turneji u Južnoj Americi: Najavio pregovore o mirovnom planu Ukrajine

Zelenski je u Argentini razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o želji Ukrajine da se pridruži EU

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se sa nekoliko južnoameričkih šefova država tokom posete Argentini gde boravi jer je pozvan na inauguraciju novog šefa države Havijera Mileja. Tom prilikom bilo je reči o mogućnosti za održavanje samita Ukrajine i Latinske Amerike.

U svim diskusijama prvenstveno se razgovaralo o takozvanoj ukrajinskoj formuli mira za okončanje sukoba, piše "Špigl".

Ovaj plan, između ostalog, poziva na hitno povlačenje svih ruskih trupa sa novih ruskih teritorija, uključujući Krim. Ukrajinski mirovni plan takođe, kako se navodi, podrazumeva "pravnu odgovornost ruskih političara i vojnih zvaničnika".

Na Iksu, Zelenski je najavio sledeću rundu pregovora u januaru u Švajcarskoj.

Kako je preneo švajcarski portal "Svis info", pregovori će se održati dan pre početka Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu, koji će biti održan od 15. do 19. januara.

Najnovija runda ovih razgovora održana je na Malti u oktobru, a slični sastanci su ranije održani u Kopenhagenu i Džedi u Saudijskoj Arabiji.

Bio je to prvi put da je ukrajinski lider otputovao u Južnu Ameriku od početka SVO. Za razliku od prethodne levičarske vlade u Buenos Ajresu, Milej se smatra odlučnom pristalicom Ukrajine.

Na marginama ove radne posete, Zelenski se sastao sa paragvajskim kolegom Santjagom Penjom, predsednikom Ekvadora Danijelom Nobom i predsednikom Urugvaja Luisom Albertom Lakaljeom Pouom.

Ukrajinski predsednik pokušava da obezbedi podršku svojoj zemlji od zemalja takozvanog Globalnog Juga.

Zelenski je u Argentini razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o želji Ukrajine da se pridruži EU.

Orban je jasno stavio do znanja Zelenskom da članice EU "stalno pregovaraju" o tom pitanju, rekao je u nedelju njegov portparol Bertalan Havasi.

Zelenski bi trebalo da otputuje u Vašington sutra.

Ukrajinski predsednik se takođe pre nekoliko dana sastao sa Aleksom Sorošem u Ukrajini.