Rojters: Zemlje EU nisu se dogovorile o zabrani prodaje naftnih tankera Rusiji

EU je takođe odustala od zahteva da se traži dozvola za bilo kakav transfer sredstava iz zemalja članica ruskim fizičkim ili pravnim licima

Zemlje EU su odustale su od zabrane prodaje naftnih tankera Rusiji i sada razgovaraju samo o potrebi da obaveste o takvoj prodaji, prenosi Rojters pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

"Komisija je prvobitno htela da zabrani prodaju starih tankera ruskim pravnim licima ili njihovu upotrebu u Rusiji, kao i pravnim licima koja bi mogla da koriste tankere da zaobiđu ograničenja cena nafte G7, ali se od ovog uslova odustalo", navodi Rojters.

Napominje se da su mediteranske zemlje sa aktivnim brodarskim kompanijama izrazile zabrinutost da bi ih to moglo dovesti u nepovoljan položaj.

EU je takođe odustala od zahteva da se traži dozvola za bilo kakav transfer sredstava iz zemalja članica ruskim fizičkim ili pravnim licima; umesto toga, banke ili organizacije u Ruskoj Federaciji će morati da izveštavaju nadležne organe u EU o transferima u iznosu većem od 100 hiljada evra.