Svet

Savet Evrope kritikovao Finsku zbog zatvaranja granica sa Rusijom: Rizik po zdravlje migranata

Finski zvaničnici su optužili Moskvu da namerno usmerava migrante ka granici u okviru "hibridne operacije" za destabilizaciju zemlje; Kremlj je optužbe odbacio kao "potpuno neosnovane"
Savet Evrope kritikovao Finsku zbog zatvaranja granica sa Rusijom: Rizik po zdravlje migranatawww.globallookpress.com © IMAGO/Lauri Heino

Finska je zatvorila poslednji granični prelaz sa Rusijom nakon priliva migranata za koji Helsinki tvrdi da je "hibridni napad koji je pokrenula Moskva".

Savet Evrope je izrazio zabrinutost zbog odluke Finske da zatvori sve granične prelaze sa Rusijom, upozoravajući da bi taj potez mogao da ostavi "izuzetno ranjive" migrante bez skloništa tokom hladnih zimskih meseci.

U pismu upućenom finskom Ministarstvu unutrašnjih poslova u ponedeljak, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović rekla je da je "ključno" da Helsinki poštuje prava tražilaca azila u svetlu zatvaranja granica, podsećajući na obaveze prema međunarodnom pravu.

Mijatovićeva je navela da pogoršanje vremenskih uslova stvara "značajne rizike po zdravlje i život" migranata, apelujući na finsku vladu da pojasni kako namerava da zaštiti "ekstremno ugrožene" ljude tokom zime.

Finski zvaničnici su optužili Moskvu da namerno usmerava migrante ka granici u okviru "hibridne operacije" za destabilizaciju zemlje, dok je Kremlj odbacio optužbe kao "potpuno neosnovane".

Ubrzo nakon što je poslednji granični prelaz zapečaćen, Poljska je saopštila da je ponudila da rasporedi tim "vojnih savetnika" u granično područje, a varšavski Biro za nacionalnu bezbednost je objasnio da bi to osoblje na licu mesta "moglo da pruži informacije o bezbednosti granica".

Finska je kasnije rekla da nije upoznata sa poljskom ponudom, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi svako takvo raspoređivanje označilo "apsolutno neprovociranu, neopravdanu koncentraciju vojnih jedinica na ruskoj granici".

image