Svet

Demokrate spasavaju Bajdena: "Znate da ste u nevolji ako u pomoć zovete Hilari"

Hilari Klinton i Barak Obama pomažu trenutnom predsedniku da osvoji reizbor
Demokrate spasavaju Bajdena: "Znate da ste u nevolji ako u pomoć zovete Hilari"© Spencer Platt/Getty Images

Bajdenova popularnost je toliko opala, da Demokrate angažuju "konjicu" ne bi li trenutnom predsedniku popravili izborne šanse. Među teškim naoružanjem koji su u trci za novi predsednički mandatom, povukle Demokrate jesu i Hilari Klinton i Barak Obama prenosi En-Bi-Si njuz.

Bivši državni sekretar i kandidat koji je izgubio na izborima 2016. godine odnedavno se pojavljuje kao ključni Bajdenov surogat, a u poslednjih nekoliko meseci ona se zalagala za predsednika, na primer kao domaćin kampanje za skupljanje sredstava u svojoj porodičnoj vili u Vajthejvenu, ili kada je istog meseca u "Atlantiku" napisala članak u kom brani Bajdenovo odbijanje da podrži prekid vatre u Gazi.

Taj svoj stav Hilari je zatim podvukla, govoreći u programu "Vju", a u oktobru se zatim zalagala za "formalno deprogramiranje" pristalica Donalda Trampa, svog protivnika na izborima 2016. i Bajdenovog najverovatnijeg izazivača sa republikanske strane sledeće godine.

Hilari Klinton i njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, lojalni su stranci i "uradiće sve što se od njih traži", rekla je njoj bliska osoba za En-Bi-Si njuz. 

Od bivše državne sekretarke se zato očekuje da Bajdenu "pozajmi" svoju popularnost među ženama i da osigura da njegova kampanja ne ostane bez novca, veruju upućeni.

Hilari, međutim, priprema i prostor u kome će se kasnije u kampanji, pridružiti i bivši američki lider Barak Obama, čija je intervencija pomogla je Bajdenu da dobije demokratsku nominaciju i 2020. godine.

"Znate da ste u dubokoj, dubokoj nevolji ako dignete slušalicu i zovete Hilari Klinton da vam pomogne", prokomentarisao je Čarls Hert, saradnik "Foks njuza".

Bajdenov rejting, inače je na niskom nivou, a anketa "Volstrit džornala" objavljena u subotu pokazala je da bi aktuelni predsednik u hipotetičkoj trci njih dvojice izgubio od sa Trampa 47 odsto prema 43 odsto podrške. Čak i ako bi Tramp bio osuđen za jedno od četiri krivičnog gonjenja protiv njega, Bajden bi imao samo jedan odsto prednosti u odnosu na njega.

image