Svet

Pretnje u Americi: FBI upozorenja o bombama u školama smatra lažnim

Tokom vikenda 52 školska okruga u Ohaju primilo je poruke za koje se tvrdi da su potiču od ruskih organizacija
Pretnje u Americi: FBI upozorenja o bombama u školama smatra lažnimwww.globallookpress.com © Jim West

FBI je saopštio da je za pretnje bombama školama u Ohaju i Teksasu nema dokaza da su verodostojne.

"Istrage o lažnim pretnjama iscrpljuju resurse organa za sprovođenje zakona i odvraćaju ih od reagovanja na stvarne pretnje", saopštio je FBI.

Tokom vikenda 52 školska okruga u Ohaju primila su poruke za koje se tvrdi da potiču od ruskih organizacija.

Članovi najmanje jednog školskog okruga kontaktirali su lokalne vlasti, a ove informacije su postale "bezbednosno pitanje" u Zajedničkoj operativnoj grupi za terorizam.

"Na osnovu skoro identičnog jezika u mejlovima, koji se šalju u stotine škola širom zemlje, Odeljenje za unutrašnju bezbednost je utvrdilo da su pretnje lažne i da im je cilj izazvanje panike", rekao je Džoš Straus, tehnološki koordinator za okrug Logan-Hoking u Ohaju.

Načelnik lokalnog školskog okruga iz Ouk Hils izjavio je da je policija obišla školske zgrade i da ništa nije pronađeno, ali je dodao da će okrug od ponedeljka povećati bezbednost u školama.

Lokalni školski okrug Aleksander u Ohaju objavio je da će nastava iz predostrožnosti u ponedeljak u školama početi sa dva sata zakašnjenja, iako ne smatraju da je pretnja verodostojna.

FBI je saopštio da će nastaviti saradnju sa lokalnim i saveznim agencijama.

U petak je nekoliko javnih škola u Teksasu dobilo slične lažne pretnje, koje su proglašene neuverljivim, mada su neke škole i dalje u pojačanoj pripravnosti.

U novembru su slični mejlovi, koji su sadržavali upozorenje na bombe, poslate školama u Kaliforniji.

image