Svet

Zaobilaze Orbana? EU sprema "privatnu" pomoć Kijevu

Ovaj vanbudžetski instrument podrške zahtevao bi više vremena i bio bi skuplji, pa bi mu lideri EU pribegli samo ako moraju
Zaobilaze Orbana? EU sprema "privatnu" pomoć Kijevu© Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Mađarski premijer Viktor Orban koji je jedina prepreka usvajanju novog paketa evropske pomoći za Ukrajinu, glavna je glavobolja Evropskoj uniji, koja sada pokušava da osmisli kako pomoći Zelenskom a zaobići Budimpeštu, piše "Fajnenšel tajms".

Problem je, naime u tome što je za doniranje 50 milijardi potrebna jednoglasnost, što je isto neophodno i da bi se odobrili zvanični pregovori o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Zvaničnici EU pokušavaju da osmisle rešenja da ponište blokadu Mađarske, a jedan od kreativnijih predloga im je da se oslobode zamrznuta sredstva namenjena Budimpešti.

Najzanimljivija ideja je, kako saznaje FT, da se Orban zaobiđe tako što će, bez njega, preostalih 26 zemalja "privatno" pripremiti "svoj" finansijski paket za Kijev.

Ovo bi Kijevu obezbedilo hitno finansiranje u narednih najmanje godinu dana, a razgovori, u kojima učestvuju zvaničnici Evropske komisije i velikih država članica koje bi pokrile većinu troškova, trenutno se čuvaju u tajnosti kako bi se izbeglo podrivanje primarnog cilja - ukidanja veta Budimpešte.

Jer, Orban je već rekao da nema prigovora na to da druge zemlje EU pruže pomoć Kijevu.

Ovaj vanbudžetski instrument podrške zahtevao bi više vremena i koštao bi više novca u vidu kamata i drugih troškova, kažu upućeni.

"Niko ne želi ovo da uradimo ako ne moramo... Ali bilo bi nepromišljeno ne imati plan B", navodi za FT jedan od upućenih izvora.

Orbanov ministar za EU ​​Janoš Boka kaže za FT da Mađarska insistira na tome da bilo kakva pomoć Ukrajini ne može doći iz zajedničkog budžeta EU i da odluka o pregovorima o članstvu mora sačekati do izbora za Evropski parlament u junu.

"Mađarska se neće predomisliti. Možemo da razgovaramo o periodu posle decembarskog samita sa državama članicama, ali ne vidim nijedan faktor koji bi promenio našu odluku, koja je ukorenjena u principu", uverava Boka.

Zamenica ukrajinskog premijera Olha Stefanišina, zamenica ukrajinskog premijera, kaže da Ukrajina nije dobila nikakva uveravanja da će 50 milijardi evra biti obezbeđeno u ovom ili onom obliku, i da bi bilo koja alternativa ugrozila stabilnost zemlje.

"U slučaju da se ne donese odluka o 50 milijardi evra, moglo bi postojati prelazno rešenje, ali bi to ostavilo Ukrajinu na ivici opstanka sa nultom finansijskom predvidljivošću tokom cele godine", kaže ona i dodaje da bi nemogućnost da se dogovori paket podrške i da se otvore pregovori o članstvu Kijev video kao "neuspeh cele EU".

Komisija bi trebalo da da načelno odobrenje za odmrzavanje više od 10 milijardi evra budžetskih sredstava EU koje je zadržala zbog navodne brige oko vladavine prava i korupcije u Orbanovoj vladi.

Više zvaničnika EU kaže da reforme koje je Budimpešta sprovela znače da Mađarska zaslužuje novac, ali da bi to odobrenje moglo da se iskoristi kao adut da se Orban ubedi da promeni kurs prema Ukrajini - što je ideja koja bi, kako Boka ocenjuje "dovela da političke ucene Mađarske".

"Mađarska igra otvorenih ruku. Mislimo da bi alat za pomoć Ukrajini trebalo da bude kreiran van budžeta EU sa doprinosima država članica, uzajamnim garancijama država članica, mnogo kraćim periodom planiranja, od godinu dana umesto četiri godine i pod jasnim političkim vođstvom država članica", objašnjava Boka.

image