Nova turneja kukanja Zelenskog u Vašingtonu: Putin vidi da mu se snovi ostvaruju

Zelenski je stigao u dvodnevnu posetu Vašingtonu, gde bi danas trebalo da se sretne sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski otpočeo je posetu Vašingtonu na Univerzitetu nacionalne odbrane gde je, u prostoriji punoj oficira, rekao da je Ukrajina jedina odbrana Zapada od "imperijalističke Rusije".

Okupljena vojna lica nazvao je prijateljima i poručio da prepirke u Vašingtonu idu u korist samo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Ako postoji neko koga nerešena pitanja na Kapitol Hilu raduju to su samo Putin i njegova bolesna klika", rekao je Zelenski, prenosi "Politiko".

On je optužio Putina da želi da obnovi "staro sovjetsko carstvo, deo po deo, počevši od Ukrajine".

"Putinova prava meta je sloboda koju ljudi uživaju od Varšave preko Čikaga do Jokohame. On pokušava da natera demokratske zemlje da izgube nadu, gurajući ideju da diktature sa malo tržišne ekonomije pobeđuju u ovom globalnom obračunu", rekao je predsednik Ukrajine.

Zelenski će imati dvodnevne sastanke sa poslanicima i zvaničnicima Bajdenove administracije, u trenutku kada američko finansiranje Ukrajine posustaje, a 60 milijardi dolara nove vojne pomoći je neizvesno.

On će se danas uputiti u Belu kuću gde će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Dodatna pomoć od 111 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan su blokirani jer nema saglasnosti o odnosu prema bezbednosti granica.

"Republikanska neslaganja oko granične politike sprečila su donošenje zakona, što je Putinu omogućilo da vidi kako se njegovi snovi ostvaruju", rekao je Zelenski.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin kazao je da je američka pomoć Ukrajini ključ za podršku globalnoj borbi za "slobodu protiv tiranije".

"Ukrajina je veoma važna za američku bezbednost i putanju globalne bezbednosti u 21. veku", rekao je Ostin.

Poručio je da je Vašington odlučan da pokaže svetu kako Amerika neće pokleknuti u odbrani slobode.

"Ako se danas ne suprotstavimo agresiji Kremlja, ako ne odvratimo druge potencijalne agresore, samo ćemo prizvati još agresije, više krvoprolića i još više haosa", tvrdi Ostin.