Svet

Predsednica Harvarda optužena da je plagirala doktorat

Optužbe dolaze pošto su lideri tri visokoškolske američke ustanove saslušani u Kongresu, gde je zatraženo da Grejova podnese ostavku budući da nije htela da uskrati upis studentima koji podržavaju Hamas
Predsednica Harvarda optužena da je plagirala doktoratGetty © Photo by Kevin Dietsch/Getty Images

Predsednica Univerziteta Harvard Klodin Gej optužena je da je plagirala brojne delove svog doktorata iz 1997, a nakon saslušanja u Kongresu na temu antisemitizma na fakultetu na čijem se čelu nalazi.

U dokumentima koje su novinari Kristofer Rufo i Kris Brunet objavili na Iksu upoređeni su delovi disertacije politikologa Gej s ranijim radovima nekoliko autora i naučnika – pojedini pasusi se od reči do reči podudaraju.

Time je prekršena politika Harvarda o parafraziranju koja propisuje da se preuzeti odlomci moraju u potpunosti preformulisati; ukoliko je sadržaj blizak originalu, reč je o plagijatu čak i ako se navodi da se radi o citatu.

Gejova je u izjavi za "Boston glob" odbacila optužbe i istakla da se uvek pridržavala visokih akademskih standarda.

Uz to portal "Vašington fri bikon" tvrdi da su sporna i četiri rada koje je Gejova objavila između 1993. i 2017, te da je tako predsednica Harvarda prekršila osnovni princip akademskog integriteta.

Optužbe za plagijat dolaze pošto su predsednici tri visokoškolske ustanove (Harvard, Univerzitet Pensilvanija, Tehnološki institut Masačusetsa) u SAD pozvani na saslušanje u Kongres u vezi s navodnim talasom antisemitizma koji je zahvatio njihove kampuse.

Republikanka Elis Stefanik zahtevala je da Grejova podnese ostavku budući da nije htela da uskrati upis studentima koji podržavaju Hamas.

Gejova je tom prilikom rekla da će njena administracija kazniti "govor mržnje, nepromišljen, uvredljiv" samo ukoliko pređe u fizičko nasilje ili ciljano uznemiravanje.

image