Svet

Talačka diplomatija: Kako je Budimpešta ucenom dobila milijarde evra od Brisela

Mađarska je saterala EU u ćošak, uslovivši pomoć Ukrajini i dogovor o poreskim zakonima milijardama iz evropskih fondova
Talačka diplomatija: Kako je Budimpešta ucenom dobila milijarde evra od Briselawww.globallookpress.com © Nicolas Landemard/Keystone Press Agency

Mađarski premijer Viktor Orban uzeo je EU kao taoca, u suštini zahtevajući milijarde u zamenu za ukidanje veta na sve, od pomoći Ukrajini do globalnog sporazuma o korporativnom porezu, piše "Politiko".

Milijarde su, prema rečima mađarskog lidera, sredstva EU koja njegova zemlja zaslužuje kao članica Unije. Ali Brisel ih je uskraćivao zabrinut zbog, kako kažu, erozije demokratskih vrednosti u Budimpešti, insistirajući da Mađarska prvo izvrši niz promena.

Sada se dve strane kreću ka sporazumu: očekuje se da će EU uskoro "otključati" novac nakon što je Mađarska obećala da će usvojiti niz reformi. Lideri EU smatraju da će revizije bolje zaštititi novac bloka od pada u korumpirane ruke. Budimpešta tvrdi da će ispuniti svoje obećanje.

Ono što je neizgovoreno je glavni faktor koji je doveo pregovore do njihovog zaključka: Orban blokira neke od najhitnijih inicijativa EU, uključujući hitan paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra i sporazum o određivanju minimalne stope korporativnog poreza. Njegov uslov? Naterajte Brisel da Budimpešti preda novac EU.

"Ovo je čista ucena", rekao je diplomata EU.

Ulozi su visoki. U slučaju da ne dođe do dogovora, Brisel rizikuje da izgubi obraz ako ne bude mogao da isporuči obećanu pomoć Kijevu ili globalni poreski sporazum za koji se zalagao. Zvaničnici EU takođe ne žele da gurnu klimavu mađarsku ekonomiju preko ivice - i ne žele da se na njih gleda kao na nekoga ko produbljuje podele dok rat besni u blizini.

Ministri za pitanja EU trebalo bi danas da razgovaraju o pitanjima vladavine prava u Mađarskoj, a njihove finansijske kolege će formalno doneti odluku da li da oslobode novac 6. decembra. Ali konačan ishod izgleda već unapred pripremljen.

"Matirali su nas", rekao je diplomata EU.

Zagrevanje

Brisel i Budimpešta godinama su u sukobu oko demokratskog nazadovanja Mađarske. Mogućnost da Mađarska izgubi pristup milijardama iz EU dovela je uzavrelu borbu do tačke ključanja.

Evropska komisija, izvršna ruka EU, želi da Orbanova vlada ojača nezavisnost pravosuđa i poboljša napore u borbi protiv korupcije, i pokušava da izvuče ustupke zadržavanjem 5,8 milijardi evra u gotovini za oporavak od pandemije i pretnjom da će zamrznuti 7,5 milijardi evra redovnih sredstava iz EU fondova.

Nakon meseci otpora, Mađarska je došla za pregovarački sto, nespremna da se odreke novca koji može da joj pomogne da sačuva posrnulu ekonomiju. Rokovi za kompromis se približavaju.

Briselu ponestaje vremena da odobri udeo Mađarske u fondovima za oporavak i očekuje se da će odluku doneti do kraja meseca. U međuvremenu, Orban se suočava sa subotnjim rokom da ispuni svojih 17 obećanih reformi ili rizikuje da izgubi deo ili svih 7,5 milijardi evra.

U pripremi je paket aranžman, a Budimpešta će verovatno dobiti pristup novcu za oporavak tek nakon što završi obećane reforme, što bi Komisija predstavila kao korak napred.

"Uspeli smo da ubedimo mađarsku vladu da ojača nezavisnost pravosudnog sistema", rekao je zvaničnik EU. "Ovo nije kraj pregovora, ali jeste značajan korak."

Kao deo novog političkog kompromisa, predložena suspenzija od 7,5 milijardi evra takođe će verovatno biti odbačena — iako Komisija tek treba da finalizuje svoj stav i naglasila je da bi proces na kraju mogao biti ponovo pokrenut ako reforme u borbi protiv korupcije ne budu imale efekta.

Orbanova pobeda ipak nosi rizike za dugogodišnjeg mađarskog lidera. Opstrukcija Budimpešte učinila je Mađarsku izolovanijom nego ikada na evropskoj sceni, a poverenje Brisela u mađarsku vladu je na istorijski niskom nivou.

U međuvremenu, aktivisti za borbu protiv korupcije kažu da su Orbanove reforme nedovoljne. Premijerova karijera, kažu kritičari, u velikoj meri zavisi od raspodele EU i državnih fondova saveznicima, zbog čega je malo verovatno da će pristati na bilo kakve značajnije promene koje mogu da ugroze njegov sistem pokroviteljstva. Osim toga, stručnjaci kažu da su planirane reforme pravosuđa nedovoljne i da su stigle prekasno. To znači da predstoji još finansijskih borbi sa EU.

Postoje slični politički rizici za lidere EU. Godinama su ličnosti poput predsednice Komisije Ursule fon der Lajen obećavale da će zauzeti oštriji stav prema onima koji zaostaju u vladavini zakona. Deljenje milijardi uprkos primedbama Evropskog parlamenta i grupa civilnog društva, verovatno neće ubediti ljude da će oni ispuniti svoja obećanja.

Pod (vremenskim) pritiskom

Komisija mora da odobri plan oporavka Mađarske do kraja novembra kako bi se dalo dovoljno vremena članicama EU da potvrde i finalizuju sporazum sa Budimpeštom do kraja godine. To je rok nakon kojeg bi Mađarska izgubila 70 odsto od 5,8 milijardi evra grantova.

Odluka kolegijuma komesara, kolektivnog tela Komisije za donošenje odluka, odlagana je nedeljama, ali je sad zakazana za 30. novembar, kažu zvaničnici EU.

Očekuje se da će istog dana Komisija predstaviti svoju procenu o tome da li je Budimpešta ispunila svojih 17 reformskih obaveza kako bi dobila pristup redovnim fondovima EU od 7,5 milijardi evra. Taj novac je pod znakom pitanja za Orbana zahvaljujući mehanizmu vladavine prava koji omogućava EU da smanji redovne budžetske isplate ako postoji opasnost da novac bude proneveren.

"Nadamo se da će se Evropska komisija koncentrisati na činjenice, a ne na politička mišljenja i procenjivati proces implementacije po nominalnoj vrednosti i zaista se nadamo da će prevladati optimističan scenario“, rekao je "Politiku" Tibor Navračis, mađarski ministar regionalnog razvoja zadužen za fondove EU.

Evropski parlament je podstakao Komisiju da primeni svoj mehanizam vladavine prava protiv Mađarske, a poslanici su ocenili da je Orban do sada ispunio samo nekoliko od 17 uslova i pozvali Brisel da ne odustane od te poluge protiv Orbana.

"Ako Komisija pusti novac Viktoru Orbanu, Ursula fon der Lajen će biti lično odgovorna za pretvaranje Mađarske u močvaru korupcije“, rekao je u Moric Kerner, nemački poslanik u Evropskom parlamentu iz liberalne grupe "Rinju Jurop".

Jedan od mogućih ishoda je da će Komisija predložiti zadržavanje nekih sredstava EU, ali ne i punih 7,5 milijardi evra. Zatim bi prebacila loptu na teren zemalja EU, koje imaju rok do 19. decembra da odluče da li da sankcionišu Mađarsku ili da je puste - odluka za koju bi bila potrebna takozvana kvalifikovana većina, koju čini najmanje 55 odsto zemalja EU i 65 odsto stanovništva bloka.

Zemlje, uključujući Holandiju i Dansku, glasno su zahtevale od Komisije da na ovaj ili onaj način zadrži tih 7,5 milijardi evra, tražeći "ažuriranu procenu rizika" ubrzo nakon isteka roka 19. novembra.

Domino efekat

Trenutak istine biće 6. decembar, kada su sva četiri elementa na dnevnom redu sastanka ministara finansija EU.

Većina zemalja EU će morati da podrži plan oporavka Mađarske, što će joj omogućiti da dobije bespovratna sredstva od 5,8 milijardi evra. Oni će takođe odlučiti da li će Budimpešti uskratiti redovna sredstva EU.

Istog dana, ministri bi jednoglasno trebalo da podrže paket pomoći Ukrajini vredan 18 milijardi evra i pravila EU za sprovođenje globalnog sporazuma o porezu na dobit, dva pitanja koja Orban drži kao taoce.

Redosled dnevnog reda sastanka biće ključan da bi se osiguralo da svi delovi legnu na svoje mesto.

"To je kao domine", rekao je diplomata EU. "Radi samo ako su svi delovi dobro postavljeni."

image