Svet

Finska uskoro otvara granične prelaze sa Rusijom?

Helsinki bi odluku trebalo da objavi danas, a u planu je, kako javljaju pojedini mediji, otvaranje tri kopnena granična prelaza na granici sa Rusijom
Finska uskoro otvara granične prelaze sa Rusijom?www.globallookpress.com © IMAGO/Lauri Heino

Vlasti Finske planiraju da ove nedelje otvore najveće kopnene granične prelaze na granici sa Rusijom, pišu finski mediji pozivajući se na izvore.

U pitanju su tri prelaza na jugo-istoku Finske, koji se nalaze u blizini Sankt Peterburga. 

Finske vlasti na njima su ranije registrovale najveći broj prelazaka. Ovi prelazi, pre zatvaranja, radili su 24 sata, podsećaju "RIA Novosti". 

Vest o otvaranju graničnih prelaza trebalo bi da bude objavljena danas tokom dana, a nove mere očekuje se da će stupiti na snagu u četvrtak, 14. decembra. 

Podsetimo, Helsinki je krajem novembra doneo odluku da u potpunosti zatvori sve granične prelaze sa Rusijom do 13. decembra zbog priliva migranata, za koji Finska optužuje Rusiju. Moskva, prema verziji Finske, ohrabruje tražioce azila da putuju preko njene granice u zemlje EU i NATO.

Država uverava da ima dokaze da su ruske vlasti aktivno pomagale ljudima da stignu do granice, organizujući grupni transport i obezbeđujući opremu, pa čak i regrutujući ljude.

Moskva je ovo demantovala, a kritika je usledila i iz Saveta Evrope, objasnivši da ove mere predstavljaju rizik po zdravlje migranata. 

image