Finska uskoro otvara granične prelaze sa Rusijom?

Helsinki bi odluku trebalo da objavi danas, a u planu je, kako javljaju pojedini mediji, otvaranje tri kopnena granična prelaza na granici sa Rusijom

Vlasti Finske planiraju da ove nedelje otvore najveće kopnene granične prelaze na granici sa Rusijom, pišu finski mediji pozivajući se na izvore.

U pitanju su tri prelaza na jugo-istoku Finske, koji se nalaze u blizini Sankt Peterburga. 

Finske vlasti na njima su ranije registrovale najveći broj prelazaka. Ovi prelazi, pre zatvaranja, radili su 24 sata, podsećaju "RIA Novosti". 

Vest o otvaranju graničnih prelaza trebalo bi da bude objavljena danas tokom dana, a nove mere očekuje se da će stupiti na snagu u četvrtak, 14. decembra. 

Podsetimo, Helsinki je krajem novembra doneo odluku da u potpunosti zatvori sve granične prelaze sa Rusijom do 13. decembra zbog priliva migranata, za koji Finska optužuje Rusiju. Moskva, prema verziji Finske, ohrabruje tražioce azila da putuju preko njene granice u zemlje EU i NATO.

Država uverava da ima dokaze da su ruske vlasti aktivno pomagale ljudima da stignu do granice, organizujući grupni transport i obezbeđujući opremu, pa čak i regrutujući ljude.

Moskva je ovo demantovala, a kritika je usledila i iz Saveta Evrope, objasnivši da ove mere predstavljaju rizik po zdravlje migranata.