Svet

Zelenski stigao u Kongres u prepoznatljivom stilu (VIDEO)

Ukrajinski lider doputovao je danas u SAD, a nešto malo pre dolaska, Bela kuća je objavila informaciju da, ukoliko ne bude usvojen novi paket vojne pomoći, Vašington od 2024. više neće moći da pomaže Kijevu
Zelenski stigao u Kongres u prepoznatljivom stilu (VIDEO)www.globallookpress.com © President Of Ukraine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski boravi u SAD kako bi isprosio od američkih zakonodavaca nastavak podrške Ukrajini, prenose "RIA Novosti", i trebalo bi da se obrati u Kongresu. 

Zelenski je, kako prenosi američka televizija "Si-En-En", kao i obično, nosio duks, koji je već postao njegov zaštitni simbol, a na snimcima koji su objavljeni vidi se da su u njegovoj pratnji bili Čak Šumer i Mič Makonel, republikanski i demokratski predstavnik u Senatu. 

Zelenski će, kako se očekuje, održati govor u Senatu, nakon čega će razgovarati sa predsednikom Predstavničkog doma, Majkom Džonsonom.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je danas da će Zelenski sada sa ispruženom rukom moliti za pomoć, budući da se u Kongresu SAD sada vode "žestoke diskusije" o tome da li nastaviti vojnu pomoć Kijevu ili ne. 

"On (Zelenski) razume da se Ukrajina koja je bila nikada ne može vratiti, i brine isključivo o svom političkom, ali, i ne samo političkim, već uopšte – opstanku. To je jednostavno nemoguće učiniti bez novca, bez američke pomoći. Ali kako će se ovaj novi paket pomoći koristiti u potpuno korumpiranoj Ukrajini, čini mi se, u suštini nije potrebno govoriti. To i tako svi već razumeju", prokomentarisala je danas Zaharova.

Ipak, malo pre nego što je Zelenski stigao u Kongres, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da će Amerika moći da pomaže Ukrajini još par nedelja, odnosno, da će do kraja godine imati kapacitete da objavi još dva paketa vojne pomoći.

Nakon toga, bez dodatnog finansiranja, koje blokira republikanska opozicija, Vašington od nove 2024. godine više neće moći da pomaže Ukrajini, upozorava danas Kirbi.

image