Svet

Kako su "ženska pitanja" odigrala značajnu ulogu na američkim međuizborima

Pitanja poput abortusa, plaćenog odsustva i brige o deci zainteresovale glasače
Kako su "ženska pitanja" odigrala značajnu ulogu na američkim međuizborimawww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

U danima nakon američkih međuizbora, jedna stvar je postala izuzetno jasna: nije samo pitanje abortusa podstaklo žene da glasaju za demokrate.

Plaćeno odsustvo i briga o deci takođe su odigrali sličnu značajnu i iznenađujuću ulogu u "guranju" kandidata ka pobedi. Organizacije koje podržavaju plaćeno odsustvo i koje su stale iza kandidata koji su se zalagali za ta "druga ženska" pitanja kažu da su oni prošli bolje nego što se očekivalo na izborima za Kongres.

Ta pitanja su naročito bila važna ženama iz predgrađa i aktivisti se sada nadaju da će te politike biti progurane i u Kongresu.

"Mnogi su govorili da pitanje abortusa više nije bitno, da briga o deci više nije važna – ali mi smo to čuli jasno i glasno“, rekla je Kristin Rou-Finkbauer, izvršna direktorka i koosnivačica grupe "Mame zajedno" (MomsRising Together).

"Važan zaključak ovih izbora je da je majkama i roditeljima zaista stalo da mogu da odluče da li, kada i koliko dece će imati, i zaista ih brine činjenica da još nemamo infrastrukturu za brigu o deci", dodala je Kristin.

Od dvadesetak kandidata koje je njena grupa podržala, "mnogi su prošli mnogo bolje nego što smo očekivali", rekla je Rou-Finkbauer.

Žene iz predgrađa najveći fanovi

Demokrata Krisi Hulahan pobedila je u izuzetno tesnoj trci u Pensilvaniji sa kampanjom koja je bila usmerena na plaćeno odsustvo i brigu o deci nakon što je grupa "Plaćeno odsustvo za sve" registrovala porast od 1.700 procenata usled spominjanja plaćenog odsustva na društvenim mrežama mesec dana ranije.

"Deo marketinških stručnjaka još uvek ne vidi ovo kao ekonomske imperative", rekla je Don Hakelbridž, direktorka "Plaćenog odsustva za sve" (Paid Leave for All). Ali "jasno je da glasači to zaista vide."

Anketa ove grupe u avgustu pokazala je da 94 odsto žena koje žive u predgrađu podržava plaćeno porodično i medicinsko odsustvo. Drugo istraživanje iz septembra, pokazalo je da kada se republikanski kandidati protive i abortusu i plaćenom odsustvu, to daje njihovom protivniku prednost od 56 posto kod žena iz predgrađa.

Ovakvi rezultati ohrabrili su zagovornike da nastave da se zalažu za federalna ulaganja u plaćeno odsustvo i brigu o deci nakon što su ih demokrate u Kongresu ranije ove godine izbacile iz budžeta, uprkos izazovima koji predstavljaju podeljeni Predstavnički dom i Senat.

I članovi Kongresa počeli su da primećuju promenu. Predsedavajuća jednog od senatskih komiteta, Peti Parej iz Vašingtona pozvala je na intenzivniji rad na ovim pitanjima, piše "Politiko".

"Pošto su intenzivno bile u kampanji, žene su posebno znale da se demokrate bore za njih – a to je imalo veze sa reproduktivnom brigom i ekonomskom politikom koja utiče na njih… i koja je uključivala brigu o deci i plaćeno odsustvo“, rekla je Marej.

"Moramo sada da vidimo šta još možemo da uradimo", dodala je.

Milijarda za brigu o deci

Marej, koja je nedavno najavila svoju nameru da traži najvišu poziciju u Komitetu za izdvajanje Senata, rekla je da planira da joj plaćena briga o deci bude glavni prioritet. Kao predsedavajuća Komiteta za pomoć Senata, ona je predložila da se uloži milijarda dolara u to.

"To je ono što sprečava žene da ostvare svoj puni potencijal", rekla je Marej. "Razočarana sam što to nismo dobili ta sredstva, ali me to nijedne sekunde nije sprečilo da kažem: 'Ovo je glavni prioritet. Moramo da nastavimo dalje.’ Ono što znam je da je ovo pitanje o kome ljudi glasaju i da će uticati na našu sposobnost da nešto uradimo ovde."

Podaci pokazuju da su od 1970. žene svojim radom ulile dva biliona dolara u američku ekonomiju i mnogi analitičari sada pozivaju da zemlja suočena sa recesijom "pronađe" 1,5 miliona žena koje su "nestale" iz radne snage SAD upravo zato što nisu mogle da uzmu plaćeno odsustvo kako bi brinule o porodicama.

image