Milei devalvira argentinski pezos, prepolovio broj ministarstava

Novi ministar ekonomije najavio ukidanje subvencija za energiju i prevoz, kao i obustavljanje javnih radova

Argentina će devalvirati pezos i smanjiti javnu potrošnju u nastojanju da oživi ekonomiju i obuzda visoku, trocifrenu inflaciju, izjavio je u utorak novi ministar ekonomije, izveštava "Volstrit džornal".

Ministar ekonomije Luis Kaputo je obelodanio prve ekonomske mere vlade posle inauguracije novog predsednika Havijera Mileia u nedelju. Prema ministru, zvanični kurs će iznositi 800 pezosa za jedan američki dolar, u poređenju sa oko 360 pre nego što je preuzeo funkciju. Nezvanični kurs pezosa na crnom tržištu trenutno iznosi 1.070 pezosa za dolar.

Takođe, Kaputo je rekao da će vlada smanjiti subvencije za energiju i prevoz, i da će otkazati sve projekte javnih radova. Broj ministarstava se smanjuje sa 18 na devet, dodao je.

"Nema više novca, ne možemo nastaviti da trošimo više nego što zarađujemo", izjavio je Kaputo. Ministar ekonomije je dodao da je fiskalni deficit uzrok ekonomske krize u zemlji, uključujući i visoku inflaciju, koja je dosegla nivo od viši od 140 odsto.

Međunarodni monetarni fond je saopštio da pozdravlja nove mere, dodajući da će one pomoći "stabilizaciji ekonomije i dovesti do održivog rasta." Argentina duguje MMF-u više od 40 milijardi dolara.

"Ove hrabre početne akcije imaju za cilj značajno poboljšanje javnih finansija, na način koji štiti najugroženije u društvu i jača devizni režim", navodi se u saopštenju MMF-a.

Milei ublažio žestoki ton

Argentina se trenutno nalazi u teškom ekonomskom stanju, sa preko 40 odsto siromašnih. Mnoge fabrike su prestale sa radom zbog nemogućnosti plaćanja delova i velikih zaliha.

Milei je nedavno ublažio svoj žestoki ton, ostavljajući neke od svojih najradikalnijih ekonomskih predloga da sačekaju, poput zatvaranja centralne banke, prekida veza sa Kinom i usvajanja američkog dolara kao nacionalne valute.

Prethodna vlast je bila zabrinuta da bi smanjivanje javne potrošnje moglo da izazove socijalne nemire.

Kaputo, koji je bio ekonomski zvaničnik u administraciji desnog centra bivšeg predsednika Maurisija Makrija, rekao je da su smanjenja potrošnje neophodna ukoliko Argentina želi da obuzda inflaciju. "Naša misija je da izbegnemo katastrofu", dodao je.

Očekuje se da će nove mere argentinske vlade tokom narednih meseci prouzrokovati veću inflaciju. "Nekoliko sledećih meseci biće nam gore nego ranije", priznao je Kaputo. "Bolje je reći neprijatnu istinu nego ugodnu laž. Ali, ovo je pravi put."

Kaputo je obećao da će vlada povećati pomoć najsiromašnijim domaćinstvima, uključujući i finansijsku pomoć za domaćinstva sa decom.