Svet

Kako Zelenski vidi stanje na frontu: Laž ili paralelna realnost?

Kako navodi "Tajm", i njegovi blisku saradnici veruju da ukrajinski lider živi u zabludama
Kako Zelenski vidi stanje na frontu: Laž ili paralelna realnost?Getty © Alexey Furman / Stringer

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u intervjuu za Foks njuz, sa voditeljem Bretom Bajerom, izjavio je da ove godine kijevske snage nisu izgubile nijedno selo i da ruske snage nisu imale nikakvog uspeha.

Takođe, Zelenski je izjavio da su ukrajinske snage uglavnom uništile rusku flotu koja se nalazila u vodama blizu "okupiranog Krima". Kijev je pokrenuo nekoliko uspešnih napada na rusku Crnomorsku flotu, u kojima je koristio krstareće rakete koje mu je poslao Zapad, ali su ruske snage odbile mnoge druge napade ukrajinskih snaga.

Zelenski je rekao i da je ukrajinske snage ubile 20.000 pripadnika kasnije raspuštene vojne kompanije "Vagner", a da "Rusija tokom ove godine nije okupirala nijedno ukrajinsko selo."

Ukrajinski lider je izneo ove tvrdnje ignorišući dokaze sa bojnog polja koji govore suprotno. "Vagnerovi" borci su igrali važnu ulogu u borbama za grad Artjomovsk (Bahmut). Vlada Zelenskog najpre je proglasila ovaj grad za "neosvojivu tvrđavu". Potom je navodno ignorisala pozive SAD da povuku trupe iz Artjomovska. Nakon što su u maju ukrajinske snage izgubile kontrolu nad gradom, Zelenski je umanjivao njegov značaj. Takođe, izjavio da Artjomovsk "više ne postoji" i da postoji "još samo u našim srcima."

Još početkom 2023. Kijev je izgubio kontrolu nad gradom Soledarom. Novinar "Foks njuza" Bajer ni na koji način nije osporio tvrdnje Zelenskog da Rusija nije imala uspeha u sukobu.

Prema tvrdnjama zapadnih medija, pokušaj Kijeva da zadrži Artjomovsk značajno je uticao na ukrajinsku letnju kontraofanzivu, dovodeći do nepotrebnog iscrpljivanja ljudstva i materijalnih resursa.

Prema procenama Rusije, uporni napadi na ruske odbrambene linije, koji su počeli u junu, koštali su Ukrajinu više od 125.000 žrtava, ali nisu Kijevu nisu doneli nikakve značajnije teritorijalne dobitke.

Zelenski i njegovi kabinet javno su se sukobili i sa glavnokomandujućim ukrajinskih snaga, generalom Valerijem Zalužnim, koji je početkom novembra opisao situaciju na frontu kao "zastoj".

U profilu Zelenskog, koji je krajem oktobra objavio magazin "Tajm", navodi se da njegovi bliski saradnici veruju da on živi u zabludi.

Uverenje Zelenskog u pobedu Ukrajine nad Rusijom je, kako navodi ovaj list, "nepokolebljivo, na ivici mesijanskog".

image