"Volstrit džornal": Izrael počeo da potapa Hamasove tunele

Rusija je ranije rekla da bi plavljenje mreže podzemnih prolaza bio ratni zločin

Izraelska vojska počela je da potapa Hamasovu podzemnu mrežu tunela ispod Gaze, upumpavajući u njih morsku vodu, objavio je "Volstrit džornal", dodajući da izraelski zvaničnici ćute o operaciji koja bi mogla da ugrozi živote više od 100 talaca i da zagadi vodosnabdevanje.

"Neki od talaca kažu da su držani u tunelima. Dakle, moguće je da Hamas neke od njih i dalje drži u svojim tunelima", priznao je koordinator za strateške komunikacije američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je, međutim, odbio da potvrdi tačnost izveštaja da je Izrael počeo da plavi  tunele koji pripadaju palestinskom pokretu, dodajući da Sjedinjene Države priznaju pravo Izraela na samoodbranu, ali da očekuje od te države da zauzme odgovoran pristup, i izbegne moguće povređivanje civila i talaca.

UN poručuju da nemaju potvrdu da su tuneli u Gazi poplavljeni, ali ističu da bi takav čin imao posledice po generacije stanovnika Gaze, rekla je humanitarni koordinator za okupirane palestinske teritorije Lin Hejstings.

Izraelske snage su, prema pisanju "Volstrit džornala" sa plavljenjem tunela počele da eksperimentišu nakon što su prošlog meseca u Gazu transportovale moćne pumpe, naveo je ovaj list ranije, dodajući da je, pošto se tuneli protežu stotinama milja ispod Gaze, za njihovo potpuno plavljenje potrebno nekoliko nedelja.

Postavljeno je najmanje pet pumpi u blizini izbegličkog kampa Al-Šati, a one bi navodno mogle da upumpavaju hiljade kubnih metara vode po satu i da poplave gotovo 500 kilometara tunela.

Portparol izraelskog ministra odbrane Joav Galant odbio je da komentariše ove informacije, navodeći da su sve vojne operacije koje uključuju tunele poverljive. 

Šef osoblja Herci Halevi rekao je, međutim, da je plavljenje podzemne mreže "dobra ideja, ali neću komentarisati njene specifičnosti".

Ideja je sporna u Izraelu, zbog toga što rođaci otprilike 140 talaca koji su još u Hamasovom zatočeništvu strahuju da će potapanje tunela ugroziti njihove najmilije za koje veruju da su u podzemlju.

Na sastancima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i oslobođeni taoci su se žalili da bi potapanje bila smrtna kazna za one koji su tamo ostali, pokazuju audio snimci koje je prošle nedelje objavio hebrejski novinski sajt "Inet" .

"Ako Izrael poplavi tunele Hamasa u Pojasu Gaze, to će predstavljati ratni zločin", rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN.

Upitan o operaciji potapanja podzemne Hamasove mreže, američki predsednik Džozef Bajden je u utorak izjavio da je čuo "tvrdnje" da "nema talaca ni u jednom od ovih tunela. Ali ja to ne znam tačno".

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi puštanje velikih količina morske vode pod zemlju moglo kontaminirati ograničene resurse slatke vode u Gazi

Pre sukoba sa Izraelom, oko 90 odsto vode za piće u ovoj enklavi dolazilo je iz bunara podzemnih voda, dok je ostatak stizao iz lokalnih postrojenja za desalinizaciju i otpadne vode, koja ne mogu da rade bez goriva - kao i iz izraelskih gasovoda, koje je Izrael zatvorio odmah nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Iz izraelske perspektive, potapanje tunela je poželjnije od slanja trupa ispod zemlje gde bi se suočili sa naoružanim militantima i zamkama. 

Dok izraelske snage kontrolišu veći deo grada Gaze na severu pojasa i deo Kan Junisa na jugu, "problem je što Hamas ide u podzemlje", rekao je bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin za "Volstrit džornal".

Omar Ašur sa Instituta za postdiplomske studije u Dohi kaže za "Al Džaziru" da je potapanje tunela zbog prisustva talaca u njima "veoma rizična situacija", ali da je sličan metod korišćen i ranije.

On je objasnio da su egipatske vlasti ranije kanalizacionom vodom pokušale da poplave tunele za krijumčarenje izgrađene preko granice Rafe sa Gazom - ali bez uspeha.

"Sada ima sve efikasnijih načina da se zaustavi voda, jer oni grade ove mini brane unutar tunela koji manje-više zaustavljaju vodu ili je izoluju u određenom području", objašnjava Ašur dodajući da će, ako izraelske snage ne upumpaju vodu dovoljno brzo da unište ove protivmere, njihova strategija biti neuspešna.