Moj tata nema nikakve veze sa mojim poslom: Hanter Bajden odbio da svedoči pred Kongresom

Sin predsednika SAD insistira da njegov otac nije bio umešan u njegov posao, ali odbija da svedoči pod zakletvom

Sin američkog predsednika Džoa Bajdena Hanter odbio je da se povinuje sudskom pozivu kojim mu se nalaže da svedoči pred kongresnim komitetom koji istražuje umešanost njegovog oca u njegove poslove. Očekuje se da će republikanci u Predstavničkom domu kasnije danas formalizovati postupak opoziva predsednika Bajdena.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma izdao je sudski poziv Hanteru Bajdenu prošlog meseca, naloživši mu da svedoči na saslušanju iza zatvorenih vrata. Zajedno sa Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, Nadzorni odbor vodi istragu o opozivu predsednika Bajdena i objavio je dokaze koji sugerišu da je Hanter uzeo desetine miliona dolara od stranih klijenata u zamenu za pristup svom ocu dok je ovaj bio potpredsednik SAD.

Govoreći na konferenciji za novinare ispred američkog Kapitola, Hanter Bajden je osudio istragu o opozivu kao "nelegitimnu" i rekao da će svedočiti samo na javnom saslušanju. O poverljivim podacima se obično ne raspravlja na javnoj sednici.

"Dozvolite mi da kažem što jasnije mogu: Moj otac nije bio uključen u moj posao. Nema dokaza koji potkrepljuju tvrdnje da je moj otac umešan u moj posao, jer se to nije dogodilo", rekao je on novinarima.

Prvi sin Amerike takođe je optužio bivšeg predsednika Donalda Trampa da vodi hajku na njega. "Šest godina sam bio meta nemilosrdne Trampove mašine koja je vikala: Gde je Hanter? Pa, evo me", rekao je on.

Džozef Bajden je fotografisan sa nekoliko klijenata svog sina, a Hanterov bivši poslovni partner Devon Arčer rekao je Nadzornom odboru u julu da je Hanter imao mesto u odboru "Burisme", ukrajinske energetske kompanije, isključivo zbog garancije da će kompanija imati uticaja na politiku SAD.

Kongres je ranije upozorio Hanterovog advokata da će "pokrenuti postupak za nepoštovanje Kongresa" ako predsednikov sin ne ispoštuje sudski poziv.

U međuvremenu, predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da će danas biti glasanje o formalizaciji istraga o opozivu. S obzirom da republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu, očekuje se da će ta mera biti usvojena.