Evropski parlament poziva EU da počne pregovore o članstvu sa Ukrajinom; Orban protiv

Objavljeno je i da bi trebalo otvoriti pristupne pregovore i sa Bosnom i Hercegovinom, a Gruziji treba dati status kandidata, dok Mađarska neće podržati otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom, ponovio je premijer Viktor Orban

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) pozvali su Evropski savet da na sastanku od 14. do 15. decembra donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

Pod uslovom da se preduzmu određeni reformski koraci, navodi se u objavi na sajtu EP, trebalo bi otvoriti pristupne pregovore i sa Bosnom i Hercegovinom, a Gruziji treba dati status kandidata.

Poslanici EP pozdravili su novi Plan rasta za Zapadni Balkan i pozvali lidere EU da usvoje pregovarački okvir bez odlaganja, nakon što se ispune relevantni uslovi koji se odnose na svaku od zemalja kandidata, kako bi se brzo započeli pregovori o pristupanju, navodi se na sajtu EP.

Takođe su pohvalili spremnost Vlade Jermenije da se približi Evropskoj uniji.

"EU bi trebalo da utvrdi jasne rokove za zemlje kandidate da završe pregovore o pristupanju EU do kraja ove decenije", istakli su poslanici Evropskog parlamenta, napominjući da ne bi trebalo da postoji brzi postupak za članstvo.

Naveli su da kriterijumi iz Kopenhagena moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo da zemlje kandidati i potencijalni kandidati pokažu "doslednu i trajnu posvećenost demokratiji, vladavini zakona, ljudskim pravima i poštovanju i zaštiti manjina i ekonomskim reformama".

"S obzirom na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, proširenje je postalo strateški važnije i jedno je od najjačih geopolitičkih oruđa kojima raspolaže EU", poručili su evroposlanici uz tvrdnje da je to strateška investicija u mir i bezbednost, kao i, kako se navodi, pokretač demokratije i evropskih vrednosti širom kontinenta.

Oni su izrazili žaljenje zbog izjava premijera Mađarske u vezi sa otvaranjem pristupnih pregovora sa Ukrajinom i promenom politike zemlje prema "Kosovu".

"Izjave mađarskog premijera Viktora Orbana ometaju proces proširenja EU, upozorili su evroposlanici i podsetili na potencijalne negativne posledice mađarskog preuzimanja predsedavanja Savetom u julu 2024, navodi se u objavi na veb stranici EP.

Orban ponovio: Mađarska neće podržati pregovore o pridruživanju EU sa Ukrajinom

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je danas na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da Mađarska neće podržati otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom.

"Naš stav je jasan: ne podržavamo prenagljeno pridruživanje Ukrajine EU", napisao je Orban na Fejsbuku.

U video snimku objavljenom na toj mreži, Orban je rekao da će dvodnevni sastanak EU koji počinje 14. decembra, biti fokusiran na šanse za pristupanje Ukrajine evropskom bloku.

On je dodao da rukovodstvo EU želi da na dnevni red sastanka stavi pitanje otvaranja pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom i pokušava da podstakne Budimpeštu da pristane na ovu odluku.

"Smatramo da bi pristupanje Ukrajine EU imalo katastrofalne posledice po Mađarsku. U sadašnjim okolnostima, pristupanje Ukrajine EU izgleda neblagovremeno. Stoga ga ne treba podržavati", poručio je mađarski premijer.

Orban je u sredu u mađarskom parlamentu izneo detaljne argumente protiv početka pristupnih pregovora.

Mađarska vlada smatra da Ukrajina još nije spremna za ovo i da bi njeno pristupanje EU ozbiljno narušilo interese svih članica bloka.

Ogromna većina mađarskih poslanika podržala je ovaj stav.