Svet

Imenovan specijalni tužilac koji će voditi istragu o Trampu - ima veze i sa Kosovom i Metohijom

Džek Smit je treći specijalni tužilac koji je imenovan od 2017. godine da bi se bavio politički osetljivim slučajem
Imenovan specijalni tužilac koji će voditi istragu o Trampu - ima veze i sa Kosovom i Metohijomwww.globallookpress.com © IMAGO/Kyle Mazza

Tužilac za ratne zločine Džek Smit, koji je između ostalog u Hagu istraživao i zločine na Kosovu i Metohiji, vodiće istragu o bivšem predsedniku Donaldu Trampu, prenosi Rojters.

On će u funkciji specijalnog tužioca nadgledati postupak o Trampovom rukovanju osetljivim vladinim dokumentima pronađenim u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, kao i o pokušajima da se ometa miran prenos vlasti na predsedničkim izborima 2020. godine, odnosno upad na Kapitol.

Smit je nakon imenovanja izjavio da će u svom radu biti nezavisan, kao i da će nastojati da istraga napreduje ubrzano i efikasno.

On je 2018. godine imenovan za glavnog tužioca suda Kosovske specijalističke komore koja je prošle godine otvorila svoje prvo suđenje protiv bivšeg komandanta takozvane "Oslobodilačke vojske Kosova" Saliha Mustafe.

On se suočava sa optužbama za ubistvo i mučenje u improvizovanom zatvoru u selu Zlaš kojim je upravljala OVK.

Prilikom iznošenja završne reči na suđenju Mustafi, Smit je kazao da je, tokom suđenja, "van svake sumnje" dokazao njegovu krivicu za zlodela nad šestoricom Albanaca za koje su verovali da su kolaborirali sa Srbima.

Smit je tada naglasio da Mustafa zaslužuje "dugu zatvorsku kaznu".

Ministarstvo pravde inače bi trebalo da donese odluku da li će optužiti Trampa za upad na Kapitol i držanje poverljivih dokumenata u svojoj rezidenciji na Floridi. Dok je optužnica za upad na Kapitol i dalje nejasna, "Njujork tajms" navodi da bi tužilaštvo moglo da podigne optužnicu za  dokumenta budući da je taj slučaj mnogo direktniji.

Smit je treći specijalni tužilac koji je imenovan od 2017. godine da bi se bavio politički osetljivim slučajem. Takvi tužioci obično imaju visok stepen nezavisnosti da bi izbegli potencijalni sukob interesa.

Trampov specijalni tužilac inače je, osim angažmana u Hagu, nadgledao i odeljenje za javni integritet Ministarstva pravde i radio kao federalni i državni tužilac u Njujorku.

Bivši direktor FBI Robert Miler imenovan je 2017. da nadgleda federalnu istragu o Trampovoj predsedničkoj kampanji 2016. i navodnim kontaktima sa Rusijom. Džon Daram je 2019. godine imenovan da istraži poreklo FBI istrage o Trampovoj kampanji 2016.

Odluka o imenovanju usledila je nakon što je Tramp na početku svoje predsedničke kampanje za izbore 2024. upro prstom u Ministarstvo pravde, požalivši se da je on "žrtva", a FBI jedna od "najvećih pretnji našoj civilizaciji".

Tramp je u izjavi za Foks njuz rekao da "neće učestvovati" u istragama specijalnog tužioca.

"Šest godina prolazim kroz ovo i neću više", rekao je Tramp.

image