EU se nada da će naterati Orbana da podrži Ukrajinu, a on im poručuje: Nema šanse

Dogovor lidera 27 zemalja članica EU o budžetu, pomoći za Ukrajinu i pristupnim pregovorima sa Kijevom kvari Mađarska

Lideri EU okupiće se danas na dvodnevnom samitu u Briselu u nadi da će uspeti da postignu dogovor o zajedničkom budžetu koji će uključivati pomoć za Kijev u vrednosti od 50 milijardi evra i početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom.

Nepremostivu prepreku u postizanju (neophodnog) jednoglasnog konsenzusa predstavlja mađarski premijer Viktor Orban koji je više puta najavio da će blokirati Ukrajinu.

Najoptimističniji zvaničnici EU ipak se nadaju da je dogovor moguć, pod uslovom da se stvari "slože" po određenom redu, navodi "Fajnenšel tajms". To, praktično, znači da 26 zemalja članica (bez Mađarske) postignu dogovor i onda ujedinjeni pritisnu Budimpeštu i ucene je deblokiranjem sredstava.

Evropska komisija je u decembru 2022. odlučila da zamrzne oko 22 milijarde evra kohezionih fondova EU namenjenih Mađarskoj. Cilj ovih fondova je da pomognu siromašnijim zemljama članicama EU. Tada je izvršno telo EU reklo da je Orbanova evroskeptična vlada morala da sprovede niz reformi povezanih sa zaštitom ljudskih prava i vladavinom zakona da bi pristupila fondovima.

U pokušaju da smekša Budimpeštu, Evropska komisija je pustila deset milijardi evra iz EU fondova, ali to nije pokolebalo Orbana koji je danas, dolazeći na samit, poručio da ne vidi nikakvu vezu između odmrzavanja sredstava i finansiranja Ukrajine i pregovora o članstvu.

"Mađarska ne povezuje nijedno mađarsko pitanje sa ukrajinskim pitanjima", rekao je on.

"Proširenje nije teorijsko pitanje. To je proces zasnovan na zaslugama, pravno detaljan proces koji ima preduslove. Ako niste ispunili preduslove, nema šanse da započnete pregovore", rekao je Orban i ponovio: Ukrajinci nisu ispunili preduslove.

Premijerka Estonije Kaja Kalas takođe je poručila da su ideje o "pritiskanju" Orbana pusti snovi jer joj je sam Orban sa kojim se srela pre samita rekao da dogovora neće biti.

Kako je međunarodni fokus sa Ukrajine prešao na Bliski istok, a Sjedinjene Države najavljuju da su ispraznile kesu kada je reč o Kijevu, Evropa se oseća obaveznom prema Ukrajincima. A kako novca i municije nema, članstvo u EU deluje kao utešna nagrada.

Da li će EU lideri uspeti da formiraju ujedinjen front protiv Orbana i da li je iskusni mađarski lider voljan da popusti, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno - biće ovo uzbudljiva nedelja u Briselu.