Holokaust je mit: Mladi Amerikanci ne znaju mnogo o svom najvećem savezniku

Mladi Amerikanci potpune su neznalice kada je reč o Holokaustu, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja

Uprkos ogromnoj podršci Sjedinjenih Država Izraelu, mladi Amerikanci baš i ne znaju mnogo o svom najvećem savezniku niti o pogromu Jevreja.

Anketa JuGova i magazina "Ekonomist" sprovedena početkom decembra pokazala je da 20 odsto ispitanika starih između 18 i 29 godina misli da je Holokaust mit u poređenju sa osam odsto onih u starosnoj grupi 30-44 godine. Dodatnih 30 odsto mladih ispitanika kaže da ne znaju da li je Holokaust mit ili činjenica.

Mladi isto tako mnogo više podržavaju tezu da Jevreji imaju previše moći u Americi: 28 odsto naspram šest procenata onih starih između 30 i 44 godine.

Zašto mladi Amerikanci tako misle, pita "Ekonomist" i navodi da obrazovanje nije glavni krivac jer mladi različitih stepena obrazovanja smatraju da je pogrom Jevreja u Drugom svetskom ratu mit. Pre će biti da je problem u društvenim mrežama. Istraživanje Pju centra pokazalo je da se 32 odsto populacije stare između 18 i 29 godina informiše na društvenim mrežama.

I nisu samo mladi problem. Antisemitizam je, prema istraživanju "Ekonomista" i JuGova, prisutan i u drugim demografskim grupama. Čak 27 odsto crnaca i 19 odsto hispano Amerikanaca veruje da Jevreji imaju previše moći u SAD, u poređenju sa 13 odsto belaca.