Britanija pravi supersonični avion: Suprotstavljaju se Rusiji i Kini

Ideja je da se novi lovac vine u nebo do 2035. godine

Velika Britanija se nada da će nova generacija borbenih aviona, koje će ova država razvijati zajedno sa Italijom i Japanom, pomoći u suprotstavljanju Rusiji i Kini, piše "Telegraf" pozivajući se na izjave britanskog ministra odbrane Granta Šapsa.

Britanija, Japan i Italija udružili su, naime, snage kako bi razvile sledeću generaciju borbenih aviona. Cilj projekta, koji je najavljen prošlog decembra i poznat kao "tempset" jeste stvaranje supersonične letelice koja bi bila naslednik "tajfuna" i trebalo bi se do 2035. godine vinula u nebo.

Grant Šaps, ministar odbrane, sastao se danas sa svojim japanskim i italijanskim kolegama u Tokiju gde su potpisali sporazum kojim će formalizovan projekat, čije će sedište biti u Britaniji.

Šaps za "Telegraf" kaže da je "Globalni program borbene avijacije" (GCAP) usmeren na "jačanje kolektivne bezbednosti".

"Ovaj napor dolazi u trenutku kada se suočavamo sa rastućim opasnostima na nebu, a međunarodni vazdušni prostor je sve više osporavan i to ne samo zbog pretnji koje predstavljaju Rusija i Kina. U sve opasnijem  novom dobu, novi borbeni avion je dizajniran da čini okosnicu naše buduće vazdušne flote. To će naše države pozicionirati u centru vazdušnih borbenih sposobnosti i poboljšaće regionalnu bezbednost i u Indo-Pacifiku i u Evropi", naveo je Šaps.

Kada bude završen, "tempest" će imati moćni radar koji može da pruži 10.000 puta više podataka od sadašnjih, a ugrađeni sistem naoružanja će primenjivati veštačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi "maksimizirao efekat koji njegov arsenal može da pruži", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

"Telegraf" ističe i da, iako je sporazum potpisan između Velike Britanije, Italije i Japana, mogao bi da se proširi i na druge zemlje.

Ranije ove godine, list je, naime, otkrio da Britanija i Italija žele da podstaknu Saudijsku Arabiju da zaigra veću ulogu u zapadnim odbrambenim partnerstvima, i da, delimično kako bi nagovorili Kraljevinu da se skloni od kineskog uticaja, razmatraju predlog da se i ona pridruži GCAP-u.

"Saudijsku Arabiju vidimo kao ključnog partnera u programu lovaca i radimo na tome da obezbedimo snažan napredak što je pre moguće", rekao je tada jedan od visokopozicioniranih zvaničnika.