Švedski premijer upozorava: Podele EU oko Ukrajine šalju pogrešan signal SAD

Premijer Ulf Kristerson zabrinut zbog poruke koju EU šalje

Neuspeh EU da dogovori finansijsku i političku podršku Ukrajini ove nedelje poslao bi opasan signal SAD, gde se republikanci protive većem finansiranju Kijeva, upozorio je švedski premijer Ulf Kristerson.

Kristerson je za "Fajnenšel tajms" uoči samita u Briselu rekao da ga najviše brine kakvu će poruku evropski saveznici poslati Vašingtonu ako se ne dogovore o pomoći od 50 milijardi evra i o početku pregovora o članstvu u EU sa Ukrajinom.

"Najviše me brine činjenica da ako Evropa pokazuje znake podele, to je signal za SAD. I obrnuto. Ako želimo da SAD nastave da podržavaju Ukrajinu, Evropa mora da pokaže američkom narodu da ih i mi podržavamo", rekao je on.

Kristerson je rekao da je "zabrinut" kako će se samit odvijati."Naredna dva ili tri dana će ili dati razlog za tu zabrinutost ili pokazati da smo i dalje jedinstveni", rekao je on.

"Glavni izvor snage koji smo imali u poslednje dve godine je to što su zemlje EU bile tako ujedinjene i što je transatlantska veza tako dobro funkcionisala. To je bilo neprocenjivo", zaključio je švedski diplomata.