Rama pozvao na hitno ukidanje sankcija takozvanom Kosovu

Premijer Albanije podsetio je na događaj u Banjskoj i rekao da je "vreme da se Srbija suoči sa sobom"

Premijer Albanije Edi Rama je na Samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu pozvao na ukidanje sankcija uvedenih Kosovu, prenosi Reporteri.

"Zajedno sa predsednicom Kosova pozvali smo Evropski savet da odmah ukine sve mere koje su uvedene Kosovu i da na taj način Kosovu daju ohrabrenje, pozitivnu ocenu za pozitivnu promenu kursa u pristupu dijalogu pod pokroviteljstvom EU", rekao je Rama.

Premijer Albanije podsetio je na događaj u Banjskoj.

"Ono što se desilo u Banjskoj i proglašenje nacionalne žalosti u Srbiji za ubicama kosovskog policajca nije samo događaj koji nema nikakve veze sa evropskim vrednostima, već je poljuljao poverenje. Vreme je da se Srbija suoči sa sobom i konstruktivno odgovori na pozitivnu promenu Kosova u dijalogu uz posredovanje EU", rekao je Rama.

Premijer Rama zatražio je od Kosova da nastavi pravim putem kojim je krenulo prihvatanjem plana ZSO.

"Sada je vreme da se Kosovo gradi na novim temeljima pozitivnim koracima koje je preduzelo prihvatanjem osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom i time ostvari put da vrati narušeno poverenje prijatelja i saveznika”, rekao je Rama na današnjoj konferenciji za medije.

Predsednici skupštinskih odbora za međunarodne odnose iz 11 zemalja Evrope tražili su u pismu da EU ukine sankcije takozvanom Kosovu i da se sprovede istraga o događaju u Banjskoj.

Dan nakon samita, Rama je prozvao Grčku i rekao da to što Atina blokira pregovore, neće dovesti do odlaganja za Albaniju.

Rama je reagovao na dešavanja u odnosima Albanije i Grčke, koja je zapretila da će blokirati pregovore sa EU, u slučaju da Beleriju ne bude dozvoljeno da položi zakletvu kao gradonačelnik Himare.

Prema njegovim rečima, postavljanje bilateralnih pitanja kao prepreke za otvaranje novih poglavlja je nerazumno i "nije u evropskom duhu".

Rama je rekao da je to bilateralno pitanje koje "nije u vezi sa pregovaračkim procesom" i da kao takvo treba da se rešava između dve zemlje. On je dodao uverenje da će Albanija postati "Evropa Balkana".

"Zemlje EU veoma pozitivno ocenjuju napredak Albanije u procesu pristupanja", naveo je premijer Albanije.