Netanijahu obećava rat "do apsolutne pobede" protiv Hamasa

UN su danas parelelno poručile da Pojas Gaze nakon devet nedelja izraelske vojne kampanje više nije pogodan za ljudski život, pozvavši Izrael da momentalno prestane sa opsadom enklave

Izrael će nastaviti rat protiv Hamasa "do apsolutne pobede", rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu savetniku za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejku Salivenu, navodi se u saopštenju Netanijahuove kancelarije.

Netanijahu je sa Salivenom razgovarao regionalnim pretnjama za Izrael, uključujući Hezbolah u Libanu i Hute u Jemenu, rešavanju pitanja povratka talaca koje drže Hamas i nastavku humanitarne pomoći za civilno stanovništvo Gaze, preneo je Rojters.

"Rekao sam našim američkim prijateljima - naši herojski borci nisu uzalud poginuli. Zbog dubokog bola zbog njihove pogibije, mi smo odlučniji nego ikada da nastavimo borbu dok Hamas ne bude eliminisan - do apsolutne pobede", navodi se u saopštenju.

Šef agencije UN za palestinske izbeglice Filip Lazarini ocenio je danas da Pojas Gaze nakon devet nedelja izraelske vojne kampanje više nije pogodan za ljudski život, pozvavši Izrael da momentalno prestane sa opsadom enklave.

"Rafa je epicentar raseljavanja. Jedno skladište (UN) postalo je sklonište i dom za 30.000 ljudi. Srećnici su uspeli da uđu u naše prostorije. Ostali nemaju apsolutno nigde da odu. Žive na otvorenom, na hladnoći, u blatu i pod kišom. Gde god da pogledate, zakrčeno je improvizovanim skloništima. Gde god da krenete ljudi su očajni, gladni i užasnuti", poručio je Lazarini.