Iran upozorio: Ako se Bagdad ne obračuna s Kurdima, mi ćemo

Komandant elitnih iranskih Kuds jedinica Esmail Gani upozorio je Bagdad da kurdske opozicione grupe u severnom Iraku podstiču proteste u Iranu

Komandant elitnih iranskih Kuds jedinica Esmail Gani posetio je ove nedelje Bagdad i upozorio da će pokrenuti kopnenu vojnu operaciju protiv kurdskih opozicionih grupa u severnom Iraku, ako iračka vojska ne obezbedi granicu dveju zemalja i spreči njihove stalne prelaske na teritoriju Irana, prenosi Asošiejted pres.

Esmail Gani je ovo upozorenje izneo tokom sastanka sa premijerom Mohamedom Šijom al-Sudanijem i predsednikom Abdulom Latifom Rašidom.

AP se poziva na nekoliko neimenovanih zvaničnika - dva šiitska političara, dva zvaničnika milicije i visokog kurdskog zvaničnika, koji su tražili anonimnost, jer nisu bili ovlašćeni da obaveštavaju medije o ovom sastanku.

Komandant elitnih snaga iranske Revolucionarne garde Esmail Gani tvrdi da kurdske opozicione grupe krijumčare oružje iz Iraka u Iran i podstiču antivladine proteste u Iranu. Gani zahteva da se razoružaju opozicione grupe Kurda u severnom Iraku i utvrdi iračko-iranska granica.

Esmail Gani je stigao u Bagdad nakon iranskog napada bespilotnim letelicama i projektilima na opozicione baze Kurda u iračkoj provinciji Erbil. Teheran je do sada više puta izvodio raketne napade na ove kurdske baze.

Ovo je prvi put da su iranski zvaničnici javno zapretili kopnenom operacijom u Iraku, posle višemesečnih tenzija na iračko-iranskoj granici. 

Do antivladinih protesta u Iranu je došlo posle smrti Mahse Amini(22) u policijskom pritvoru u Teheranu. Amini je poreklom iz kurdskog grada Sakeza. U protestima je hiljade uhapšeno, a stotine ubijeno, navodi AP.

Iran je okrivio Zapad i susede na Bliskom istoku za mešanje u njegove unutrašnje stvari. Teheran je uperio prst i u kurdske opozicione grupe u severnom Iraku i optužio ih za direktnu umešanost u proteste i veze sa Izraelom. U Teheranu već dugo tvrde da su agenti izraelskog Mosada aktivni u oblastima u kojim žive irački Kurdi.

Irački zvaničnici, koje citira AP, su toj agenciji rekli da ne vide dokaze koji bi podržali iranske optužbe protiv kurdskih grupa i više puta su pokušavali da ubede Teheran da se oružje ne krijumčari iz Iraka u Iran.

Kurdske opozicione stranke u Iraku priznaju da održavaju veze sa kurdskim oblastima u Iranu, ali poriču da krijumčare oružje da bi naoružali demonstrante u toj zemlji. Irački Kurdi ističu da njihovo učešće ne ide dalje od pružanja moralne podrške i pružanja medicinske nege povređenim demonstrantima koji dolaze iz Irana.

"Nikada nismo krijumčarili oružje u bilo koju zemlju ili iz nje", tvrdi član Demokratske partije Iranskog Kurdistana (KDPI) Soran Nuri.

"Iranski režim čvrsto veruje da Mosad koristi kurdsku teritoriju i kurdske opozicione grupe da pošalje oružje i borce u kurdske oblasti u Iranu", rekla je direktorka američkog istraživačkog centra "Instituta za Bliski istok" Randa Slim.

Kurdske organizacije su u sukobu sa Teheranom još od Islamske revolucije 1979. godine, što je rezultiralo time da su mnogi zatražili politički azil u Iraku i u toj zemlji uspostavili svoje baze.