Izraelske trupe greškom ubile tri taoca u Gazi, vojni zvaničnik tvrdi: Nosili su belu zastavu

Izraelske trupe u Šedžaji, predgrađu Gaze, greškom su identifikovale izraelske taoce kao pretnju, na njih otvorile vatru i usmrtile ih

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njeni pripadnici tokom borbi na severu Pojasa Gaze greškom usmrtili tri izraelska taoca.

Portparol IDF-a Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe u Šedžaji, predgrađu Gaze, tri izraelska taoca greškom identifikovale kao pretnju, na njih otvorile vatru i usmrtile ih, preneo je "Tajms of Izrael".

Hagari kaže da IDF snosi odgovornost za "tragični incident".

"Ovo je oblast u kojoj su vojnici naišli na mnoge teroriste, uključujući bombaše samoubice", dodaje on.

Portparol IDF-a naveo je da vojska veruje da su "to troje pobegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene".

Vojni zvaničnik koji nije imenovan rekao je da su ubijeni taoci nosili belu zastavu prema prvim nalazima istrage o ovom tragično događaju, prenosi Rojters.

On je objasnio da je vojnik ugledao kako se taoci pojavljuju na nekoliko desetina metara od izraelskih snaga u oblasti Šedžaja. 

"Svi su bili bez majica i imali su štap sa belom odećom na njemu. Vojnik se osetio ugroženim i otvorio je vatru. Tvrdio je da su oni teroristi, snage su otvorile vatru i dvojica su odmah ubijena", rekao je vojni zvaničnik.

Treći talac bio je ranjen i povukao se u obližnju zgradu gde je pozvao pomoć na hebrejskom. Komandant bataljona odmah je izdao naređenje da se obustavi vatra, ali je opet došlo do paljbe u pravcu trećeg lica i on je takođe ubijen, opisao je zvaničnik vojske.

Izraelska vojska saopštila je ranije da su greškom ubijeni Jotam Haim i Alon Šamric, koji su oteti iz kibuca Kfar Aza, kao i Samer Talalka, otet iz kibuca Nir Am.

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze, koje je držala palestinska militantna grupa Hamas.

Okupljeni su nosili transparente i fotografije nekih od 130 talaca, za koje Izrael veruje da ih Hamas još uvek drži kao taoce u Pojasu Gaze, prenosi "Gardijan".

Demonstranti su pozvali vladu Benjamina Netanijahua da osigura oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Netanijahu je smrt tri taoca ocenio kao "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "ceo Izrael tuguje zbog gubitka".