Nemačke pancer haubice neupotrebljive u Ukrajini

Pancer haubice koje Ukrajina koristi protiv ruskih snaga gube operativnost zbog nedostatka rezervnih delova

Nedostatak rezervnih delova ugrožava operativnu spremnost 14 pancer haubica, koje je Nemačka poslala Ukrajini protiv ruske specijalne vojne operacije, prenosi "Špigl".

"Pancer haubice 2000", jedno od najmoćnijih artiljerijskih oružja koja poseduje Bundesver, isporučene su na zahtev Ukrajine. Kijev je tražio samohodne sisteme naoružanja koji mogu da gađaju ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

Nakon isporuke 14 haubica Ministarstvo odbrane Nemačke nije na vreme naručilo pakete rezervnih delova, kako bi se sistemi naoružanja redovno popravljali i održavali u funkciji.

Kako se haubice habaju usled intenzivne upotrebe, potrebno je da se poprave. U Bundesveru tvrde da Ukrajinci trenutno ispaljuju oko 300 granata dnevno i da je došlo do ozbiljnog habanja haubica.

Ovo nije prvi put da je u pitanje dovedena operativnost oružja koje poseduje Bundesver.

Krajem leta, kancelarija za nabavku Bundesvera je bezuspešno tražila od Ministarstva odbrane pakete rezervnih delova za višecevne raketne sisteme MARS II, koji su isporučeni Ukrajini.

Nedostatak rezervnih delova dovešće u problem i takozvano "čvorište za popravke" isporučenog oružja, koje Nemačka planira da uspostavi u Slovačkoj do sredine decembra.