Svet

EU usvojila predlog o zajedničkom pristupu prema Moskvi

Članice Unije radiće na izolaciji Rusije, saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku
EU usvojila predlog o zajedničkom pristupu prema Moskvi© Carl Court / Staff

Ministri inostranih poslova Evropske unije usvojili su predlog za zajednički pristup EU prema Rusiji u šest tačaka, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

On je istakao da, dok traje sukob u Ukrajini i nejasno je kada će se okončati, budući odnosi sa Rusijom takođe ostaju nejasni, a zemljama EU je već sada potreban zajednički pristup.

Prva tačka, istakao je Borelj, predviđa zajedničke napore na izolaciji Rusije.

"To podrazumeva uvođenje i sprovođenje ograničavajućih mera prema Rusiji, kao i sprečavanje njihovog kršenja", naglasio je Borelj.

Pored toga, ovaj pristup označava i da će krivci za kršenje međunarodnog prava morati da odgovaraju za to.

Zajednički evropski pristup, ističe evropski zvaničnik, uključuje i pružanje pomoći susedima EU u prevazilaženju posledica globalne krize, poput pomoći EU Ukrajini.

"Četvrta tačka je bliska saradnja sa NATO-om, kao i drugim partnerima na svetskoj sceni radi zaštite svetskog poretka, baziranog na pravilima", objasnio je Borelj.

Šef evropske diplomatije podvukao je da u EU odbacuju ideju o sferama uticaja, koja mora da ostane u prošlosti.

"Mi takođe moramo da jačamo našu otpornost i energetsku bezbednost, zaštitimo kritičnu infrastrukturu, povećavamo odbrambenu sposobnost", rekao je on.

Završna, šesta tačka opšteg pristupa odnosima sa Rusijom predviđa široku podršku civilnog društva, pravobranilaca, kao i nezavisnih medija, uključujući one u Rusiji.

image