Zvaničnik Pentagona: Rusija pokušava da iscrpi zalihe ukrajinske PVO

Amerika radi na transformaciji ukrajinske vojske po NATO standardima, izjavio podsekretar za politiku u američkom Ministarstvu odbrane Kolin Kal

Ruski raketni udari na Ukrajinu delimično su osmišljeni da iscrpe ukrajinske zalihe protivvazdušne odbrane, što bi, kako se nada Moskva, omogućilo njenim snagama da ostvare dominaciju na nebu, izjavio je danas podsekretar za politiku u američkom Ministarstvu odbrane Kolin Kal.

"Oni zaista pokušavaju da razbiju i desetkuju ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane", rekao je Kal novinarima na putu za Bliski istok, preneo je Rojters.

On je istakao da SAD znaju kakva je ruska taktika i da su posvećeni tome da je osujete tako što će se postarati da Ukrajinci dobiju ono što im je potrebno da održe svoju protivvazdušnu odbranu.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin naglasio je značaj isporuka sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini tokom virtuelnog sastanaka održanog prošle nedelje. Zapadne države su Kijevu poslednjih meseci poslale veliki broj takvih sistema, od starih modela sovjetske proizvodnje do najsavremenijih zapadnih sistema, prenosi Rojters.

To uključuje i najnoviji sistem protivvazdušne odbrane NASAMS, za koji Pentagon tvrdi da ima stoprocentan učinak u obaranju neprijateljskih raketa.

"Kada je u pitanju oprema, mi radimo na transformaciji ukrajinske vojske prema NATO standardima, uključujući tu i sisteme poput NASAMS-a", izjavio je Kal.

SAD su Ukrajini poslale i 1.400 prenosivih sistema protivvazdušne odbrane "Stinger", kao i protivartiljerijske sisteme i radare za nadzor.