Svet

Savetnik za bezbednost češke vlade: Ukrajinu treba podeliti da se spasi šta se spasiti može

Vreme je da počnemo da govorimo da mi Česi na ratu u Ukrajini zarađujemo, kazao je češki zvaničnik
Savetnik za bezbednost češke vlade: Ukrajinu treba podeliti da se spasi šta se spasiti može© Photo by Roman Pilipey/Getty Image

Savetnik za nacionalnu bezbednost Vlade Češke Tomaš Pojar ne isključuje scenario podele Ukrajine, makar privremene.

Pojar je je u podkastu portala Seznam.cz ocenio da bi privremena podela teritorije, zapadnom delu zemlje dala mogućnost za veću integraciju u evroatlantski prostor.

"Bilo bi mi drago i želim im to, da Ukrajina osvoji svaki kvadratni kilometar, ali to ne vidim kao verovatnu varijantu. Na kraju, kada pogledamo istorijski i druge konflikte, u najmanju ruku privremeno, a sami znamo koliko dugo može trajati privremeno, može da dođe do podele Ukrajine", kazao je on u podkastu.

Češki zvaničnik rekao je da što bude veći taj zapadni deo Ukrajine, "to bolje".

"Za nas, a mislim i za ceo Zapad, istinski poraz bi bilo to da stoji ruski, sovjetski vojnik ponovo na granicama sa Slovačkom", kazao je Pojar.

Dodao je da Zapad mora da pomogne Ukrajini, kako bi Rusija bila što dalje od njegovih granica.

Savetnik za bezbednost pretpostavlja da će Rusija nastojati da rat traje najmanje do izbora za američkog predsednika sledeće godine, u nadi Kremlja da će se Amerika, ako se u Belu kuću vrati Donald Tramp, povući u samoizolaciju.

"Čim Ukrajinci budu ubeđeni da za njih nije povoljno da dalje vode borbene operacije i stabilizuju front moramo da podržimo tu njihovu odluku. Ali, to mora da bude njihova odluka, pritisak spolja neće funkcionisati. Ako bi Rusija okupirala 20 odsto ukrajinske teritorije, moramo da pomognemo da onih 80 odsto Ukrajine budu stabilna, slobodna zemlja, dovoljno dobro naoružana da Rus mora da se porazmisli", kazao je češki zvaničnik.

Pojar je ocenio da je bila ispravna odluka NATO-a da ne dozvoli da se rat u Ukrajini pretvori u sukob Rusije i Alijanse, što bi se, prema njegovom mišljenju, desilo ako bi se proglasila zona zabrane leta nad Ukrajinom.

Povodom "umora od rata" u Ukrajini i anketa u Češkoj i Evropskoj uniji koje pokazuju pad podrške vojnoj pomoći Kijevu i ratnim izbeglicama, Tomaš Pojar je rekao da je vreme da počne da se otvoreno govori da i Zapad na tom ratu zarađuje.

"Vreme je da počnemo da govorimo da mi Česi na ratu u Ukrajini zarađujemo. To je teško reći, zvuči grozno, ali kada pogledate s aspekta privrede, naše fabrike vojne industrije, privatne fabrike, platile su 83 miliona evra poreza na dobit za prošlu godinu više nego prethodne. Izdate su licence za izvoz u vrednosti od preko pet milijardi evra, a to ne plaća češki poreski obveznik", kazao je Pojar.

Komercijalne isporuke oružja i vojne opreme Ukrajini češkim građanima donose novac preko poreza, plata za zaposlene, a oružje su kupili Ukrajinci, ali plaćaju ga Holanđani, Danci, Amerikanci i neke druge zemlje.

"Ubeđen sam da i kada su u pitanju ukrajinske izbeglice, ono što će češki poreski obveznik dati do kraja godine biće manje nego to koliko će 120.000 zaposlenih ukrajinskih izbeglica uplatiti preko poreza na prihode i socijalnih i zdravstvenih doprinosa", rekao je Pojar.

On je naglasio, takođe, da je Češka kao poklon Ukrajini dala rashodovano staro sovjetsko oružje, a da je zauzvrat od SAD i Nemačke dobila novac i moderno zapadno oružje u dva puta većoj vrednosti nego koliko je poklonila Ukrajini.

image