Pentagon će od Izraela tražiti konkretne ciljeve za nastavak operacije u Gazi

Šef Pentagona će razgovarati o merama za smanjenje žrtava među palestinskim civilima, kao i povećanje pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi

Američki ministar obrane Lojd Ostin, tokom sutrašnje posete Izraelu,  zatražiće od  zvaničnika da definišu konkretne ciljeve operacije koju sprovode u Pojasu Gaze kako bi prešla na sledeću fazu, preneo je Si-En-En.

"Ostin će vršiti pritisak na izraelske zvaničnike o tome 'koje su ciljeve postavili sebi dok prelaze na sledeću fazu rata u Gazi'", izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane za Si-En-En prenose "RIA Novosti".

Pored toga, šef Pentagona će razgovarati o merama za smanjenje žrtava među palestinskim civilima, kao i povećanje pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi.

Bivši predsednik Palestine Mahmud Abas na sastanku sa američkim savetnikom za nacionalnu sigurnost Džejkom Salivenom izjavio je da je potrebno zaustaviti tekuću izraelsku operaciju u Pojasu Gaze.

Palestinski predsednik pozvao je američku administraciju da interveniše i prisili Izrael da prekine napade.

U četvrtak je Saliven razgovarao s izraelskom vladom i sastao se s premijerom Bendžaminom Netanijahuom i ministrom odbrane Jaovom Galantom.

Nakon sastanaka, Saliven je rekao da je sa vlastima zemlje razgovarao o prelasku sa faze visokog intenziteta operacije u Pojasu Gaze na borbu protiv palestinskog pokreta Hamas, dodajući da je u toku diskusija kada će se to dogoditi.

Savetnik američkog predsednika se takođe složio s Galantovim rečima, koji je ranije izjavio da će za pobedu nad palestinskim pokretom Hamas biti potrebno više od nekoliko meseci.