U izraelskom napadu na izbeglički kamp 90 poginulih, pogođena i bolnica na severu Gaze

Izraelska tenkovska granata pogodila je zgradu porodilišta u bolnici Naser u Kan Junisu

Izraelske snage izvele su smrtonosne napade duž pojasa Gaze, pogodivši izbeglički kamp na severu, bolnicu na jugu i ubivši tinejdžerku koja je izgubila nogu u ranijem napadu, prema palestinskim zvaničnicima, medijima i očevicima, izveštava Rojters.

U izraelskim napadima na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi u nedelju je poginulo 90 Palestinaca, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Gaze. U drugom raketnom napadu na kuću koja pripada porodici Šehab poginule su 24 osobe, javio je radio Hamas Aksa.

Među poginulima je i sin Davuda Šehaba, portparola Islamskog džihada saveznika Hamasa, rekao je zvaničnik te grupe za Rojters.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja je rekao da je desetine ljudi ubijeno ili ranjeno u kući porodice Šehab i obližnjim zgradama.

"Verujemo da je broj mrtvih ispod ruševina ogroman, ali ne postoji način da se pristupi raščišćavanju ruševina zbog intenziteta izraelske vatre", rekao je on telefonom.

U Deir el Balahu, u centralnoj Gazi, zdravstveni radnici su rekli da je 12 Palestinaca ubijeno i desetine ranjeno, dok je u Rafi na jugu, izraelski vazdušni napad na kuću usmrtio najmanje četiri osobe.

Izraelska vlada je saopštila da je delovala protiv ciljeva militanata i da preduzima vanredne mere kako bi izbegla da pogodi civile.

U Kan Junisu u južnoj Gazi, stanovnici su prijavili da su čuli izraelske avione i tenkove kako bombarduju i granatiraju, kao i zvuk granata na raketni pogon, koje je očigledno ispalio Hamas.

Izraelska vojska saopštila je da je ubila sedam militanata u vazdušnom napadu na Kan Junis i da je pronašla delove za proizvodnju raketa i tri tunelska okna u blizini škole koja se koristi kao sklonište.

Izraelska tenkovska granata pogodila je zgradu porodilišta u bolnici Naser u Kan Junisu, ubivši 13-godišnju devojčicu, saopšteno je iz palestinskog Ministarstva zdravlja.

Oko 19.000 Palestinaca je ubijeno, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze, od 7. oktobra kada su pripadnici Hamasa ubili 1.200 ljudi, prema izraelskim vlastima, i zarobili 240 talaca u iznenadnom napadu.

Izraelski zvaničnici kažu da je 121 vojnik ubijen od početka kopnene kampanje u Gazi 27. oktobra.