Severna Koreja ispalila još jednu interkontinentalnu balističku raketu, drugu za nekoliko sati

Raketa ima domet da pogodi bilo koji deo teritorije SAD

Severna Koreja ispalila je interkontinentalnu balističku raketu koja ima domet da pogodi bilo koji deo Sjedinjenih Američkih Država, saopštile su vlasti Južne Koreje i Japana ističući da je to drugo lansiranje u nekoliko sati, nakon što je Pjongjang ocenio kao "ratne poteze" prikazivanje sile koje su predvodile SAD.

Raketa ima mogućnost da preleti više od 15.000 kilometara što znači da može da dosegne bilo koji deo Japana ili kopna SAD, rekao je zamenik ministra odbrane Japana Šingo Mijake, prenosi Rojters.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje naveo je da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi na čvrsto gorivo (ICBM) i dodao da je to destabilišući akt koji zanemaruje međunarodna upozorenja i krši više rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol naložio je podizanje operativnosti "nuklearnog odvraćanja" od strane Južne Koreje i SAD.

Projektil je u ponedeljak ispaljen iz oblasti u blizini glavnog grada Pjongjanga ka moru sa istočne obale Severne Koreje i preleteo je oko 1.000 kilometara, saopštio je Združeni generalštab Južne Koreje.

Japansko ministarstvo odbrane navelo je da je let trajao 73 minuta, malo manje od 74 minuta leta ICBM Severne Koreje ispaljene u julu. Dostigao je maksimalnu visinu veću od 6.000 kilometara i pao u more zapadno od Hokaida izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, saopštio je Japan.

Područje u blizini međunarodnog aerodroma koji opslužuje Pjongjang je mesto gde je Severna Koreja ranije lansirala ICBM i za koje se sumnja da je lokacija postrojenja za sklapanje raketa.

Najnovije severne ICBM na čvrsto gorivo "hvasong-18" lansirane su iz blizine Pjongjanga, sa travnatog polja za koje analitičari kažu da je verovatno ojačano betonom za tešku raketu-nosač.

Lansiranje rakete u ponedeljak usledilo je nakon što je Severna Koreja u nedelju uveče ispalila balističku raketu kratkog dometa, koja je preletela oko 570 kilometara i pala u okean.

Severna Koreja je pratila to lansiranje oštrom izjavom u kojoj su osudili Sjedinjene Države i dolazak podmornice na nuklearni pogon u Južnu Koreju u nedelju.

Podseća se i da su Kina i Severna Koreja nedavno održale sastanak na visokom nivou u Pekingu, na kojima je bilo reči o "zajedničkoj zabrinutosti", bez detaljnijeg objašnjenja o kakvom se konkretno pitanju radu.

Kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kina je podržala sve rezolucije o uvođenju sankcija Severnoj Koreji zbog razvoja naoružanja do 2017. godine, ali je od tada odbila da podrži dalje sankcije rekavši da bi one samo podigle tenzije.