Vox Populi, Vox Dei: Mask vraća Trampa na Tviter?

Nemački TV kanal novog vlasnika Tvitera uporedio sa Gebelsom zato što želi da uvede slobodu govora

Najbogatiji čovek na svetu i novi vlasnik "Tvitera" Ilon Mask upitao je danas svoje pratioce da li smatraju da nekadašnjem predsedniku SAD treba dopustiti da se vrati na tu društvenu mrežu.

Oko 53 odsto od gotovo 11 miliona ljudi koji su glasali u njegovoj anketi podržalo je povratak nekadašnjeg predsednika, dok je oko 47 odsto bilo protiv.

Mask je ispod ankete dodao i latinsku polovicu Vox Populi, Vox Dei, odnosno da je "glas naroda glas Boga", aludirajući na to da bi rezulatat ove ankete mogao da utiče na njegovu odluku o eventualnom povratku Trampa na platformu koja mu je u velikoj meri pomogla da pobedi na predsedničkim izborima 2016. godine.

Trampov nalog na Tviteru trajno je suspendovan u januaru 2021, nakon što ga je ova kompanija optužila da je pokušao da podstakne nasilje tokom napada na Kapitol 6. januara te godine.

Nemačka televizija uporedila Maska sa Gebelsom

Na Tviter nalogu nemačke humorističke emisije "Hojte šou" ("Današnja emisija"), koja se emituje na državnoj televiziji ZDF, objavljen je tvit u kom se novog vlasnik te društvene mreže poredi sa nacističkim ministrom propagande Jozefom Gebelsom.

"Zahvaljujući Ilonu Masku, sada na Tviteru možete da govorite šta god hoćete! Totalna sloboda govora!", napisali su na Tviteru predstavnici nemačke televizije.

Na fotografiji koja prati ovaj komentar nalazi se natpis na kom piše "Da li želite totalni tvit?", čime se aludira na poznati govor nacističog propagandiste iz 1943. godine tokom kog je on uzviknuo poznatu rečenicu "Da li želite totalni rat?"

Čak i ako na trenutak zanemarimo potpunu apsurdnost poređenja slobode govora koju Mask želi da uvede na Tviteru sa nacizmom, ironično je da ovakvi napadi na milijardera dolaze upravo sa televizije čiji je jedan od osnivača bio nacistički propagandista.

Naime, prvi direktor ZDF-a Karl Holcamer je tokom Drugog svetskog rata bio propagandista u nemačkoj ratnoj avijaciji Luftvafeu, a kako je pre desetak godina preneo list "Frankfurter rundšau", on je prvi nemački reporter koji je izveštavao iz okupiranog Beograda 1941. godine.

Nemačka je poslednjih godina postala jedan od svetskih lidera u cenzuri, pravdajući to "borbom protiv dezinformacija." Zato je ironično da je posao trupa u kojima je služio Holcamer bio upravo da namerno i planski širi dezinformacije.