Hjuman rajts voč: Izrael namerno izgladnjuje stanovnike Gaze, što je ratni zločin

Grupa za zaštitu ljudskih prava optužila je Izrael za ratne zločine u Gazi

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin i grupa za ljudska prava "Hjuman rajts voč" (HRV) kritikovali su Izrael zbog sve većeg broja ubijenih civila i gladi među Palestincima u Gazi.

Ostin, koji je u poseti Izraelu, zatražio je od zvaničnika da ublaže intenzitet granatiranja Hamasovih položaja u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu više puta je ponovio da je cilj Izraela potpuno uništenje Hamasa.

Rat je ostavio Pojas Gaze u ruševinama i do sada je stradalo oko 19.000 Palestinaca. Hrane nema dovoljno za oko 2,3 miliona ljudi koji žive u enklavi. Većina civila je ostala bez doma i bez pristupa najosnovnijoj nezi, piše Rojters.

U izveštaju, HRV je optužio izraelske snage da namerno blokiraju isporuku vode, hrane i goriva, uništavaju poljoprivredne površine i lišavaju ljude stvari potrebnih za preživljavanje.

"Izraelska vlada koristi izgladnjivanje civila kao metod ratovanja u okupiranom Pojasu Gaze", navodi se u izveštaju HRV. "Svetski lideri bi trebalo da se pobune protiv ovog gnusnog ratnog zločina".