Amsterdam gasi "crvene fenjere": Sve prostitutke u jedan soliter

Kraljice noći uskoro bi trebalo da se presele u Evropa bulevar

Amsterdamske prostitutke uskoro će, kako stvari stoje, umesto u kvartu "Crvenih fenjera" ordinirati u višespratnici koja će biti izgrađena na lokaciji koju za njih u ulici Evropa bulevar izaberu nadležni.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema i gradski odbornici razmatraju koje je najprihvatljivije mesto na kome bi seksualne radnice ubuduće nudile svoje usluge, nakon primedbi ljudi i organizacija sa sedištem u toj oblasti.

Amsterdamsko Gradsko veće u narednim mesecima raspravljaće o tom predlogu, iako je bilo neizvesno da li gradonačelnica i odbornici imaju dovoljno glasova da podrže pomenutu ideju, ali ako bude odobrena, sledeće godine "Erotski centar" prešao bi u fazu projektovanja.

Holandski mediji prenose da se damama noći ideja ni najmanje ne dopada, ali je plan vlasti da se kvartu "Crvenih fenjera" vrati pređašnja funkcija- da ponovo bude centar trgovine, umetnosti i malog biznisa.

Soliter u kome će ubuduće poslovati amsterdamske prostitutke imaće oko 100 jedinica i dovešće do zatvaranja isto toliko "prozora" u pomenutoj "crvenoj četvrti", gde trenutno postoji 249 mesta za prostituciju.

Prostitucija je u Holandiji legalna, ali nije svuda dozvoljena. Protivzakonito je "praktikovati" seksualni rad kod kuće, u hotelskoj sobi ili na ulici, na primer.