Bela kuća planira novi paket pomoći za Ukrajinu, ali teško do dogovora u Kongresu

U ponedeljak su nastavljeni razgovori u Senatu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, kako je saopštila Bela kuća, planira još jedan paket vojne pomoći za Ukrajinu u decembru, ali će nastavak naoružavanja zavisiti od dogovora Kongresa gde su izgledi za sporazum neizvesni, prenosi Rojters.

"Biće nam potrebno da Kongres deluje bez odlaganja", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Razgovori u Senatu, gde demokrate imaju neznatnu većinu nastavljeni su u ponedeljak, a debatovaće se, kako o sporazumu koji bi uključivao pomoć Ukrajini i Izraelu, tako i o novim merama za poboljšanje bezbednosti na granici SAD i Meksika, na čemu su insistirali republikanci.

Predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Kongres da odobri paket za dodatno finansiranje nacionalne bezbednosti, koji podrazumeva i 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini, kao i 14 milijardi dolara za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Predsednik Predstavničkog doma sa republikanskom većinom Majk Džonson, kao i republikanci u Senatu više puta su poručivali da će glasati za tu pomoć samo ako je "uparena" sa novim kontrolama na američko-meksičkoj granici.

Svaki dogovor postignut u Senatu, koji demokrate kontrolišu većinom 51-49, takođe bi trebalo da dobije odobrenje Predstavničkog doma, koji republikanci kontrolišu sa 221-213, pre nego što bude usvojen.

Da su demokrate i republikanci tokom protekle nedelje postigli važan napredak ka sporazumu saopštio je u ponedeljak vodeći demokrata u Senatu Čak Šumer.

"Iako posao nije završen, uveren sam da idemo u dobrom pravcu", rekao je  lider većine u Senatu SAD.

Šumerov republikanski kolega Mič Mekonel, čija je podrška potrebna za usvajanje takvog zakona, kaže, međutim da će "biti potrebno neko vreme" da se postigne dogovor, prenosi Rojters.