Detalji su bitni: SAD rade na usaglašavanju nacrta rezolucije za pristup pomoći Gazi

Vašington u potpunosti podržava rezoluciju kojom bi se rešile potrebe civila u Pojasu Gaze, poručuju iz Stejt departmenta

Sjedinjene Države rade sa ostalim zemljama članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na usaglašavanju nerešenih pitanja u vezi sa nacrtom rezolucije kojom se zahteva da Izrael i Hamas dozvole pristup pomoći u Pojas Gaze i uspostavljanje nadzora svetske organizacije nad dostavljanjem humanitarne pomoći, saopštio je danas Stejt department.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima da Vašington u potpunosti podržava rezoluciju kojom bi se rešile potrebe civila u Pojasu Gaze, ali da su detalji teksta važni, preneo je Rojters.

SB UN odložio je u ponedeljak glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na "održivi prekid vatre" u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe SAD.

Glasanje je odloženo kada je američki predstavnik rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, prenosi "Gardijan".

Predstavnici arapskih zemalja, koje su sastavile nacrt rezolucije, rekli su da su "ohrabreni" pristupom Vašingtona koji sugeriše da SAD pokušavaju da pronađu formulaciju koju bi mogle da podrže, a ne da jednostavno stave veto na rezoluciju, što su u više navrata već učinile.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 12. decembra rezoluciju sa 153 glasova za, 10 protiv i 23 uzdržana, kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi.