Svet

Generalna skupština UN usvojila rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma

Za rezoluciju je glasalo 118 zemalja, 49 je bilo protiv, a 14 uzdržanih: Rusija, Kina i Izrael bili su među onima koji su glasali za dokument, među onima koji su bili protiv bile su Sjedinjene Države, Ukrajina, Britanija i Nemačka
Generalna skupština UN usvojila rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma, javlja dopisnik RIA Novosti.

Prethodno je dokument odobrio Treći odbor Generalne skupštine.

Za rezoluciju je glasalo 118 zemalja, 49 je bilo protiv, a 14 uzdržanih. Rusija, Kina i Izrael bili su među onima koji su glasali za dokument. Među onima koji su bili protiv bile su Sjedinjene Države, Ukrajina, Britanija i Nemačka.

U dokumentu se preporučuje da zemlje preduzmu odgovarajuće konkretne mere, "uključujući zakonodavstvo i obrazovanje, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima, kako bi sprečile reviziju istorije i ishoda Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata".

Autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente vezane za veličanje i propagandu nacizma, posebno ispisivanje grafita i crteža pronacističkog sadržaja, uključujući i spomenike žrtvama Drugog svetskog rata.

U dokumentu se apeluje na države da eliminišu sve oblike rasne diskriminacije svim odgovarajućim sredstvima, uključujući, ako okolnosti to zahtevaju, zakonodavstvo.

Pored toga, rezolucija najoštrije osuđuje upotrebu obrazovnog materijala, kao i retoriku u nastavi, koja promoviše rasizam, diskriminaciju, mržnju i nasilje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, vere ili uverenja.

image