"Pali heroj": Proslavljeni ukrajinski atletičar Sergej Bubka na udaru kritika zbog Rusije

Nekada najpopularniji ukrajinski sportista nalazi se na udaru oštrih kritika u svojoj domovini zbog odnosa prema Rusiji

Proslavljeni ukrajinski atletičar Sergej Bubka našao se udaru javnosti u toj zemlji nakon što ga je jedan portal optužio da "sarađuje sa ruskim okupatorom" u Donbasu.

Prema navodima ukrajinskog portala "Bihus", kompanija poznatog skakača s motkom koji danas živi u Monaku registrovana je u ruskom pravnom sistemu u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), a navodno je i prodavala gorivo ruskim vlastima u tom regionu.

Kako prenosi "Politiko", kompanija "Monblan" poseduje šest benzinskih pumpi u DNR, a na objavljenim ugovorima se kao direktor imenuje Bubkin brat Vasilij.

Nakon što su ugovori objavljeni, ukrajinski SBU je pokrenuo istragu protiv Vasilija Bubke i podneo krivičnu prijavu u odsustvu zbog "kolaboracije sa Rusima i pomaganju terorističkoj organizaciji".

Bubka, koji je rođen u Donbasu u vreme Sovjetskog Saveza, u septembru je demantovao optužbe da sarađuje sa ruskim vlastima:

"Uvek sam se borio za Ukrajinu, ali sada je protiv mene počela kampanja za uništavanje moje reputacije. Nisam bio na okupiranim teritorijama od 2014. Nisam posetio rodbinu, a ove godine nisam mogao ni na sahranu svoje majke. Nemam nikakve veze sa bilo kakvim poslovima na okupiranoj teritoriji", rekao je on tom prilikom.

Njegove izjave, ipak, Ukrajincima očigledno nisu bile ubedljive, te se on našao na udaru kritika svojih kolega iz sveta sporta.

"Kada je počeo rat, svi sportisti su sarađivali i čekali u najmanju ruku izjavu od Bubke. Napisali smo pismo, ali ono nikada nije dobilo Bubkin potpis", rekla je aktuelna svetska šampionka u skoku u vis Jaroslava Magučih.

Bubka je najavio tužbu protiv novinara "Bihusa", ali je još nije podneo. U međuvremenu, taj sajt je objavio još ugovora Bubkine firme u DNR.

Kako navodi "Politiko", Bubka, koji živi u Monaku, čest je gost utakmica istoimenog fudbalskog kluba u vlasništvu ruskog milijardera Dmitrija Riblovjeva, koji se nalazi pod ukrajinskim, ali ne i pod evropskim, američkim i sankcijama Monaka.

Proslavljeni atletičar je navodno aktivno izbegavao da se susretne sa ukrajinskim atletičarima na svetskom šampionatu u Oregonu u junu 2022. godine.

Bubka je, prema navodima "Ukrajinske pravde", svoju domovinu nakon početka sukoba prvi put napustio 1. marta 2022. godine - i to uz specijalnu dozvolu. On se u nju vratio još dva puta, da bi je konačno napustio 4. jula iste godine.

Bubka je krajem osamdesetih i početkom devedesetih bio jedan od najuspešnijih svetskih sportista, kada je osvojio zlatnu medalju u skoku s motkom na Olimpijadi u Seulu 1988, kao i čak šest vezanih zlatnih medalja na svetskim prvenstvima između 1983. i 1997. godine.

On je prvi skakač u vis koji je dostigao visinu od šest metara, a tokom svoje duge karijere rekorde u toj disciplini oborio je čak 35 puta.

Nakon što se povukao iz aktivnog bavljenja sportom, Bubka je ušao u politiku. Od 2002. do 2006. bio je poslanik proruske Partije regiona, a 2005. je na mestu predsednika ukrajinskog Olimpijskog komiteta zamenio budućeg predsednika Viktora Janukoviča.

Od 2008. godine je član Međunarodnog olimpijskog komiteta, za čiju se predsedničku funkciju nekoliko puta neuspešno kandidovao.