Svet

Setite se Srbije i američkog F-117: Iranske vazdušne snage dominiraju regionom i bez ruskih aviona

Čak i bez novih ruskih lovaca, Iran ima prednost u odnosu na svoje susede, smatraju stručnjaci
Setite se Srbije i američkog F-117: Iranske vazdušne snage dominiraju regionom i bez ruskih avionawww.globallookpress.com © Xinhua/Xinhua

Teheran je prošlog meseca saopštio da će dobiti ruske avione Su-35, što je prva nabavka stranih lovaca u poslednjih više decenija.

Ruski lovci, trenažni avioni i helikopteri biće značajno unapređenje iranskih vazdušnih snaga koje koriste stare letelice, uključujući i američke F-14 iz 1970ih.

Ali, čak i ako sporazum propadne, neki analitičari veruju da sadašnje iranske vazduhoplovne snage ne treba potcenjivati. Analiza biznis portala "Šepard medija" pokazuje da iako iranska flota ima nedostatke u odnosu na moderne lovce, na lokalnom nivou je na visini zadatka zahvaljujući prednosti domaćeg terena i podrške ostatka vojske.

Iranske vazduhoplovne posade takođe imaju više iskustva od svojih kolega u vojskama Arapskog zaliva, a iranske protivbrodske i protivvazdušne rakete mogle bi da uzmu danak tokom sukoba u Persijskom zalivu, pokazala je analiza "Šeparda".

Rajan Bol, viši analitičar za Bliski istok i severnu Afriku u kompaniji za obaveštavanje o rizicima RANE, rekao je da bi Iran verovatno mogao da ima prednosti na domaćem terenu u odnosu na inače superiorne snage, u zavisnosti od okolnosti i "razmera i scenarija" hipotetičkog napada.

"Hirurški precizan stelt napad mogao bi lako da savlada iransku protivvazdušnu odbranu, ali u slučaju konvencionalnog rata, iranska protivvazdušna odbrana u kombinaciji sa zastarelom vazdušnom flotom mogla bi da postigne pregršt borbenih uspeha", rekao je Bol za "Biznis insajder".

Bol je podsetio na Srbiju krajem 1990-ih, kada su se njene male, zastarele vazduhoplovne snage suočile sa vazdušnim snagama NATO-a i uspele da obore američke avione, uključujući i F-117 nevidljivi mlaznjak oboren PVO raketom.

Sebastijen Roblin, novinar koji piše o vojnoj avijaciji, navodi da su mnogi od sada zastarelih iranskih lovaca, uključujući američke F-4 i sovjetske MiG-29A bili "moćni u svoje vreme" i da i danas lete zahvaljujući nadogradnjama, autohtono razvijenim komponentama i dodavanjem delova sa drugih letelica.

I Roblin i Bol je ocenjuju da će ruski avioni "olakšati neke od odbrambenih problema Irana tako što će obezbediti ograničen broj naprednih aviona koji bi mogli biti od pomoći u odvraćanju ograničene vazdušne kampanje".

"Šepardova" analiza navodi da bi u sukobu sa lokalnim rivalima, poput Saudijske Arabije, iranski avioni i posade, njegove protivvazdušne i kopnene rakete, blizina borbenih zona, kao i mornarica, prevagnuli na stranu Irana. U sukobu protiv bolje naoružanih i bolje obučenih američkih i izraelskih snaga, Teheran teško da bi izašao kao pobednik, čak i sa Su-35.

image