Svet

Raketa od dva miliona na dron od 2.000 dolara: Amerikancima se ne isplati da sprečavaju napade Huta

Ogromna razlika u ceni američkog i jemenskog oružja počela je da brine zvaničnike Pentagona
Raketa od dva miliona na dron od 2.000 dolara: Amerikancima se ne isplati da sprečavaju napade Hutawww.globallookpress.com © Petty Officer 2nd Class Aaron La

Dok američki ratni brodovi nastavljaju da obaraju rakete i dronove koje ispaljuju jemenski Huti, u Pentagonu su sve zabrinutiji ne samo za bezbednost trgovačkih brodova i američkih trupa u tom delu sveta, već i zbog visoke cene te borbe.

Američka mornarica je oborila 38 dronova i nekoliko raketa koje su Huti ispalili iznad Crvenog mora, u trenutku kada je ta militantna organizacija intenzivirala napade na trgovačke brodove nedaleko od obala Jemena.

Kako piše "Politiko", razarač USS "Kerni" je samo u subotu presreo čak 14 dronova za jednokratnu upotrebu.

Ipak, cena takvih akcija američke mornarice upalila je crvene lampice u Pentagonu: Naime, cene raketa koje se koriste za obaranje jednostavnih jemenskih dronova koji koštaju nekoliko hiljada dolara mogu da dostignu i neverovatnih 2,1 miliona dolara po komadu.

Ta razlika u ceni počela je da brine mnoge zvaničnike američkog ministarstva odbrane, tvrde izvori "Politika". Oni dodaju da se moraju pronaći jeftinija rešenja.

"To ubrzano postaje problem jer čak i ako oborimo njihove rakete i bespilotne letelice, oni imaju najveću korist", rekao je Mik Malroj, bivši zvaničnik Ministarstva odbrane i CIA.

On je dodao da SAD moraju da počnu da traže sisteme koji su više u skladu sa troškovima koje imaju jemenski militanti.

Problem za američku mornaricu predstavlja i činjenica da njihovi brodovi moraju da se vraćaju u američke pomorske baze kako bi dopunili svoje zalihe minicije.

S druge strane, američki zvaničnici procenjuju da Huti koriste iranske dronove za jednokratnu upotrebu, čija cena po komadu retko prelazi 2.000 dolara.

image